Habkönnyű, édes kölesfelfújt: a rizskoch rostdús kiadása

kolesfelfujt2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Belül krémesre, kívül aranybarnára sül, édes és isteni a kölesfelfújt, amely a tojáshabtól lesz légies.

Ha szereted a rizskochot, adj egy esélyt a kölesfelfújtnak is, az íze jóformán ugyanolyan, csak sokkal több rostot tartalmaz, így több ideig eltelít. A köles nagyon krémesre fő, tökéletes állaga lesz, cukorral, tejjel és vajjal keverve egészen mennyei.

Sokan azért nem fogyasztanak kölest, mert van egy kesernyés mellékíze, de ez könnyedén kiküszöbölhető: csak mosd át alaposan folyó víz alatt, akár többször is, mielőtt a lábasba teszed. Ha félsz, hogy így is keserű marad, áztasd be kb. fél órára, utána öblítsd át, és csak azután kezdd el a főzését.

A kölesfelfújt teljesen ugyanúgy készül, mint a rizskoch: első lépésként tejben kell puhára főzni, majd tojássárgájával, végül a tojáshabbal egybeforgatni. A kész desszertet aztán kínálhatod szörppel és lekvárral is, mindenhogy isteni.

Kölesfelfújt

kolesfelfujt

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 g köles
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A kölest alaposan, akár többször öbílítsük át folyó víz alatt, hogy ne legyen kesernyés mellékíze.

Tegyük egy lábasba, öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a cukrokat. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg a köles megpuhul, nagyjából 20 percig. Ha puha a köles, magába szívta a tej nagy részét, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a kockákra vágott vajat. Fedjük le 10 percre, majd tegyük félre hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot. 

A tojásárgájákat keverjük bele a kihűlt köleses masszába, majd forgassuk bele óvatosan a tojáshabot is.

Vajazzunk ki egy kb. 20x26 centis tepsit. Öntsük bele a köleses masszát, egyengessük el.

Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a teteje aranybarna lesz.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük