![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Segíti az emésztést és óvja a szívet: 5 érv a köles fogyasztása mellett
![Köles cover](https://kep.index.hu/1/0/5519/55195/551955/55195591_4079581_537da94cc19d18136d96b33529f7635f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A köles ősi gabona, gazdag B-vitamin-forrás, gluténmentes, és rengetegféle izgalmas finomság készülhet belőle.
A köles az egész világon ismert gabona, mely hazánkban nem mondható túl népszerűnek, pedig egészséges és ízletes étkek alkothatók belőle.
Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a változatos étrend. Ezért is érdemes a kölesnek is esélyt adni, színesíteni vele a hétköznapokat. A gabona tápanyagtartalma rendkívüli, tele van kalciummal, magnéziummal, vassal, ezeken kívül fehérje- és rosttartalma is figyelemre méltó.
Rendszeres fogyasztása késlelteti az öregedési folyamatokat, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá teszi a szervezetet, és az idegrendszerre is jó hatással van. Ha eddig távol tartottad a gabonát az étrendedtől, most adunk rá pár okot, hogy felfedezd, hisz csak jót teszel vele az egészségednek.
Fontos vitaminokban gazdag
A köles jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B3-, B6- és B5-vitamint. A B-vitaminok létfontosságú szerepet játszanak az egészség és a jó közérzet megőrzésében. Ezen vitaminok hatással vannak az energiaszintre, az agyműködésre és a sejtanyagcserére.
![Köles ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5519/55195/551956/55195637_ddcf6e00277e283887472f89c3ea25fc_wm.jpg)
Támogatja az emésztést
A gabona jó hatással van a gyomor egészséges működésére. Magas rosttartalma miatt támogatja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a székrekedés. A köles hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, megszünteti a gázfelhalmozódást és a puffadást.
Segíti a fogyást
A köles kalóriatartalma alacsony, ezért diéta idején is tökéletes választás. Mivel a rosttartalma magas, ezért a teltségérzet fenntartásában segít, így támogatva a fogyást.
A szív barátja
A szív egészségének megőrzése érdekében nagyon ajánlott a köles fogyasztása. A gabona bővelkedik magnéziumban, ami a vérnyomás csökkentéséhez járul hozzá. Ehhez társul még a káliumtartalma is, mely szintén vérnyomáscsökkentő, értágító tulajdonsággal rendelkezik. Magas rosttartalma pedig alacsonyan tartja a koleszterinszintet, ami hatással van a szív egészségére.
![Köles ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5519/55195/551956/55195627_5553c3ded60421a2c23493aa9e9a6a1b_wm.jpg)
Változatosan felhasználható
A köles izgalmas alapanyag, lehet belőle kása, saláta vagy köret. Bátran kipróbálhatod fasírtmasszába keverve, vagy gyümölcsökkel egybeforgatva, mézzel édesítve. A köles íze enyhén diós, jól fűszerezhető, édes és sós aromák is jól állnak neki, sokféleképpen felhasználható.
Hogy készítsük el?
A kölest a rizshez hasonlóan kell főzni. A gyors elkészítés érdekében érdemes a főzés előtt beáztatni a szemeket, illetve mivel van egy kesernyés alapíze, az áztatás azt is segít eltávolítani. Utána alaposan öblítsd át: ha sós köretként készíted, dinsztelj egy kis hagymát, erre dobd rá a kölest, keverd át, fűszerezd ízlés szerint, majd kétszeres mennyiségű vízben főzd puhára.
Köleskása
![kása](https://kep.index.hu/1/0/4322/43228/432287/43228754_7e1f34bb4b6e1074397c20d6b34e1f84_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm köles
- 3 deciliter víz
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 0.5 kk fahéj
- 1 tk vaníliakivonat
- 0.5 darab biocitrom héja
- 2 deciliter tej
Elkészítés:
A kölest nagyon alaposan mossuk át, különben keserű lesz. Akkor jó, amikor a vize már tiszta, áttetsző. Akár be is lehet áztatni, majd cserélni rajta a vizet, amíg már nem zavaros.
A kölest tegyük fel a vízzel és egy csipet sóval a gáztűzhelyre. Kezdjük el melegíteni, közben kevergessük. Amikor a köles magába szívta a vizet, öntsük fel a tejjel. Adjuk hozzá a mézet, a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat. Folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább, míg be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha esetleg még nem puha a köles, öntsünk még rá egy kevés tejet.
Vegyük le a tűzről, osszuk szét négy kisebb tálka között. Tegyünk mindegyik tetejére lekvárt vagy gyümölcsöt, majd melegen vagy hidegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images