Könnyű francia lakoma ínyenceknek: fűszeres sült camembert baguette-tel
Ehhez nincs mit hozzátenni, menj, és süsd meg!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A camembertről nekem mindig Párizs ugrik be, főleg, ha valami igazi jóféle, francia sajtot sikerül vásárolni. Ha pedig kis fadobozban árulják, akkor mi más lehetne a sorsa, mint fűszereket dugdosni bele, betolni a sütőbe, illatosra sütni, és baguette-tel kimártogatni?

Nem is kell hozzá más, csak egy pohár fehér bor, és már kész is az igazi ínyencfalat. Habár végtelenül egyszerűen elkészíthető étel, nem hétköznapi vacsorának való, hanem nagyon is meghitt alkalmakra, azokkal, akikkel olyan bizalmas viszonyban vagytok, hogy nem gond fokhagymát enni, sem pedig közösen mártogatni a lágy, meleg, fűszeres sajtot.

A lényeg, hogy próbálj jó minőségű camembert-t levadászni, sőt, ha egy mód van rá, olyat, amit kis fadobozkában árulnak. Erre ugyanis szükséged lesz a sütésnél, ez fog majd tepsiként viselkedni. (Elárulom a lelőhelyet is, Aldiban tutira lehet kapni, de a Lidl és a Tesco is szokott tartani).

A baguette fontos elem, nem kiegészítő!

Ha friss, ropogós baguette-ed van, akkor hozzá ne érj, ha viszont már nem ropog a héja, ha megnyomod, vágd inkább szeletekre, kend meg vajjal, és tedd be a sütőbe a sajt mellé. Lényeg, hogy ezzel tunkold majd ki a sajtot a héjából. Isteni vacsorád lesz, garantáljuk!

Sült camembert baguette-tel

sült camembert

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz fadobozos camembert
  • 4 opcionáls rozmaring vagy kakukkfű ág
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 deciliter fejérbor
  • 2 darab Mártogatni baguette
  • 1 opcionáls vaj megkenni
Recept idők

Elkészítés:

A camembert-t, kivesszük a dobozából, és kicsomagoljuk. Fogunk egy darab sütőpapírt, kibéleljük vele a dobozt, kikenjük olajjal, és visszatesszük bele a camembert-t.

Felül ejtünk négy szúrást a sajton, vagy négyzetrácsosan bevágjuk, és a lyukakba beletömködjük a darabokra vágott fokhagymát, és ha van, a friss zöldfűszer ágakat.Rálöttyentjük az olívaolaj maradékát és a bort, és betesszük a sütőbe sülni.

Ha a baguette már nem ropogósan friss, akkor felszeleteljük, a szeleteket megkenjük vajjal, és azokat is betesszük sülni a sajt mellé.

Ha ügyesek voltunk, minden egyszerre lesz kész, de azért tartsuk nyitva a szemünket.

Tálaláskor a camembert az asztal közepére kerül, ezt mártogatjuk szeretetteljesen a baguette-tel.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük