
Könnyű francia lakoma ínyenceknek: fűszeres sült camembert baguette-tel
Ehhez nincs mit hozzátenni, menj, és süsd meg!
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
A camembertről nekem mindig Párizs ugrik be, főleg, ha valami igazi jóféle, francia sajtot sikerül vásárolni. Ha pedig kis fadobozban árulják, akkor mi más lehetne a sorsa, mint fűszereket dugdosni bele, betolni a sütőbe, illatosra sütni, és baguette-tel kimártogatni?
Nem is kell hozzá más, csak egy pohár fehér bor, és már kész is az igazi ínyencfalat. Habár végtelenül egyszerűen elkészíthető étel, nem hétköznapi vacsorának való, hanem nagyon is meghitt alkalmakra, azokkal, akikkel olyan bizalmas viszonyban vagytok, hogy nem gond fokhagymát enni, sem pedig közösen mártogatni a lágy, meleg, fűszeres sajtot.
A lényeg, hogy próbálj jó minőségű camembert-t levadászni, sőt, ha egy mód van rá, olyat, amit kis fadobozkában árulnak. Erre ugyanis szükséged lesz a sütésnél, ez fog majd tepsiként viselkedni. (Elárulom a lelőhelyet is, Aldiban tutira lehet kapni, de a Lidl és a Tesco is szokott tartani).
A baguette fontos elem, nem kiegészítő!
Ha friss, ropogós baguette-ed van, akkor hozzá ne érj, ha viszont már nem ropog a héja, ha megnyomod, vágd inkább szeletekre, kend meg vajjal, és tedd be a sütőbe a sajt mellé. Lényeg, hogy ezzel tunkold majd ki a sajtot a héjából. Isteni vacsorád lesz, garantáljuk!
Sült camembert baguette-tel

Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 doboz fadobozos camembert
- 4 opcionáls rozmaring vagy kakukkfű ág
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 deciliter fejérbor
- 2 darab Mártogatni baguette
- 1 opcionáls vaj megkenni
Elkészítés:
Felül ejtünk négy szúrást a sajton, vagy négyzetrácsosan bevágjuk, és a lyukakba beletömködjük a darabokra vágott fokhagymát, és ha van, a friss zöldfűszer ágakat.Rálöttyentjük az olívaolaj maradékát és a bort, és betesszük a sütőbe sülni.
Ha a baguette már nem ropogósan friss, akkor felszeleteljük, a szeleteket megkenjük vajjal, és azokat is betesszük sülni a sajt mellé.
Ha ügyesek voltunk, minden egyszerre lesz kész, de azért tartsuk nyitva a szemünket.
Tálaláskor a camembert az asztal közepére kerül, ezt mártogatjuk szeretetteljesen a baguette-tel.
Fotó: Shutterstock