Könnyű, nyári, mediterrán falatokra vágysz? Készíts bruschettát!
Az eredeti bruschetta egyszerű, de csak jó alapanyagból lesz finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

"Szoktam paradicsomos pirítóst enni, de még sosem jutott eszembe, hogy bruschettának hívjam"- találta a fején a szöget a múltkor az unokahúgom. Valóban, ez alatt a meglehetősen idegenül hangzó név alatt (bruszkettá) egy végtelenül egyszerű étel lapul, ami persze nem véletlenül olyan népszerű: jól ki van ez találva. Igazi mediterrán ízkavalkád, ami simán beválik vacsorának is.

A bruschetta tipikus nyári étel, és nem azért, mert a mediterrán ízekről a nyár jut eszünkbe, hanem mert ilyenkor lehet olyan paradicsomot kapni, amivel érdemes foglalkozni egyáltalán. Mivel, mint a legtöbb olasz ételnek, ennek is a lényege a finom, jó minőségű alapanyagok megfelelő összhangja, ezért téli, kemény, ízetlen paradicsomokkal teljesen felesleges belevágni. Sem az olívaolaj, sem a fokhagyma nem tudja elleplezni ugyanis, ha a paradicsomunk ízre egy tök. Most viszont hajrá, itt az ideje a bruschettának. Legszívesebben egész nyáron ezt ennénk!

Az ízkombinációba ugyanis belekalkulálták a paradicsom édességét, savasságát is, és ha ez hiányzik, akkor inkább ne bruschettát együnk, hanem sajtos pirítóst. Az is finom étel, ráadásul a sajtot egész évben egyenletes minőségen tudják előállítani. De ez egy mellékszál, a bruschettába egyáltalán nem kell sajt, hiába olasz étel eredetileg. Mozzarella sem kell bele, semmi.

Ennek megfelelően a bruschetta egy tisztán növényi étel, és ha még paradicsomból is hazait választunk, (esetleg a piacon, termelőtől vásároljuk), borzasztóan etikus és környezettudatos is. Vegák, vegánok, PETA és Greenpeace aktivisták és szimpatizánsok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Ráadásul még finom, és laktató is.

Fotó: Pixabay

Bruschetta

bruschetta-3352415 1280

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 1 darab baguette
  • 4 darab paradicsom
  • 0.5 deciliter olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 darab bazsalikom levél
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál oregánó
  • opcionáls bors
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

A baguette-et felszeleteljük, 8-10 szeletet szeretnénk kapni. Az olajat belelocsoljuk egy tálba, amibe majd a paradicsom is kerül, és ebből egy ecsettel megolajozzuk a szeleteket.

Az olajos kenyérszeleteket megkenjük fokhagymával, majd beküldjük a sütőbe. 5-10 percig sütjük, amíg gusztusos, pirítós külsőt nem kapnak.

Közben kicsi kockákra vágjuk a paradicsomot, a vöröshagymát és a bazsalikomleveleket, a fokhagymát pedig apróra. Mindent beleteszünk az olajos tálba, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az oregánót, ha szeretjük, és összekeverjük.

Ezt a keveréket kanalazzuk a pirítósokra, és már ehetjük is. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük