![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyű, nyári, mediterrán falatokra vágysz? Készíts bruschettát!
Az eredeti bruschetta egyszerű, de csak jó alapanyagból lesz finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
"Szoktam paradicsomos pirítóst enni, de még sosem jutott eszembe, hogy bruschettának hívjam"- találta a fején a szöget a múltkor az unokahúgom. Valóban, ez alatt a meglehetősen idegenül hangzó név alatt (bruszkettá) egy végtelenül egyszerű étel lapul, ami persze nem véletlenül olyan népszerű: jól ki van ez találva. Igazi mediterrán ízkavalkád, ami simán beválik vacsorának is.
A bruschetta tipikus nyári étel, és nem azért, mert a mediterrán ízekről a nyár jut eszünkbe, hanem mert ilyenkor lehet olyan paradicsomot kapni, amivel érdemes foglalkozni egyáltalán. Mivel, mint a legtöbb olasz ételnek, ennek is a lényege a finom, jó minőségű alapanyagok megfelelő összhangja, ezért téli, kemény, ízetlen paradicsomokkal teljesen felesleges belevágni. Sem az olívaolaj, sem a fokhagyma nem tudja elleplezni ugyanis, ha a paradicsomunk ízre egy tök. Most viszont hajrá, itt az ideje a bruschettának. Legszívesebben egész nyáron ezt ennénk!
Az ízkombinációba ugyanis belekalkulálták a paradicsom édességét, savasságát is, és ha ez hiányzik, akkor inkább ne bruschettát együnk, hanem sajtos pirítóst. Az is finom étel, ráadásul a sajtot egész évben egyenletes minőségen tudják előállítani. De ez egy mellékszál, a bruschettába egyáltalán nem kell sajt, hiába olasz étel eredetileg. Mozzarella sem kell bele, semmi.
Ennek megfelelően a bruschetta egy tisztán növényi étel, és ha még paradicsomból is hazait választunk, (esetleg a piacon, termelőtől vásároljuk), borzasztóan etikus és környezettudatos is. Vegák, vegánok, PETA és Greenpeace aktivisták és szimpatizánsok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Ráadásul még finom, és laktató is.
Fotó: Pixabay
Bruschetta
![bruschetta-3352415 1280](https://kep.index.hu/1/0/2909/29096/290965/29096595_0c7d54d28e659c3b39ec01270acf30bf_wm.jpg)
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 darab baguette
- 4 darab paradicsom
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 4 darab bazsalikom levél
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál oregánó
- opcionáls bors
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
A baguette-et felszeleteljük, 8-10 szeletet szeretnénk kapni. Az olajat belelocsoljuk egy tálba, amibe majd a paradicsom is kerül, és ebből egy ecsettel megolajozzuk a szeleteket.
Az olajos kenyérszeleteket megkenjük fokhagymával, majd beküldjük a sütőbe. 5-10 percig sütjük, amíg gusztusos, pirítós külsőt nem kapnak.
Közben kicsi kockákra vágjuk a paradicsomot, a vöröshagymát és a bazsalikomleveleket, a fokhagymát pedig apróra. Mindent beleteszünk az olajos tálba, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az oregánót, ha szeretjük, és összekeverjük.
Ezt a keveréket kanalazzuk a pirítósokra, és már ehetjük is. Jó étvágyat hozzá!
Olvasd el ezt is!