
Körtés-szőlős saláta kéksajttal és zöldsalátával: sósan is isteni az őszi kedvenc

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Ősszel sem kell lemondani a salátáról, főleg, ha szezonális, laktató és ilyen egészséges.
Általában a szőlőből csak édes dolgokat készítünk: lekvárt, zselét, levet, pitét és más süteményeket vagy desszerteket. Pedig a szőlő az egyik legalkalmasabb gyümölcs arra, hogy sós ételekkel állítsuk párba.
Főként sós, karakteres sajtok és húsok mellé passzol jól, ebben a receptben előbbivel kerül össze, így született ez az ínycsiklandó saláta. Az édes ízről a körte és a pikáns öntet, a sós ízről a kéksajt és a zöldsaláta gondoskodik.
Főételként is megállja a helyét
A sok gyümölcs, zöldféle, dió és sajt miatt viszonylag laktató a saláta, vacsorára szuper választás, de ha készítünk mellé pirítóst vagy pitával kínáljuk, ebédként is megállja a helyét.
Körtés-szőlős saláta

Hozzávalók
Saláta
- 2 fej zöldsaláta (madár, fejes, jég, római, fodros kel)
- 10 dekagramm dió
- 10 dekagramm kéksajt (esetleg feta)
- 1 fürt szőlő
- 1 darab körte
Öntet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál almaborecet
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A zöldsalátát tisztítsuk meg, vágjuk vagy tépjük apró darabokra. Tegyük egy nagy tálba.
Az öntethez tegyünk minden hozzávalót egy kis tálba, botmixerrel vegyítsük az alapanyagokat, tegyük félre.
Öntsük a dresszinget a zöldsalátára, alaposan vegyítsük össze vele.
Vágjuk a diót kisebb darabokra, a körtét szeletekre, a szőlőt hagyjuk egészben vagy felezzük el. Tegyünk mindent a salátára, morzsoljuk a tetejére a sajtot. Tegyük hűtőbe, majd fogyaszthatjuk is.
Fotó: Getty Images