Krémes spagetti sütőben összesütve: csirke és zöldségek gazdagítják

tetrazzini
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez egy gazdag és nagyon tartalmas spagetti, amit puha csirke, gomba és krémes szósz ölel körbe.

A spagettiről bizonyára most mindenkinek a bolognai és a milánói jut az eszébe, ez a recept azonban egy különleges csavarral alkot meg egy teljesen új, mégis könnyen elkészíthető ételt.

Kulcsszereplői a fokhagyma, a krémes szósz, a spagettitészta, a gomba és az omlós csirke, de ezt még további számos, imádni való hozzávalóval spékeljük meg.

Krémes, csirkés spagetti

tetrazzini

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 g teljes kiőrlésű spagetti
  • 20 g szárított paradicsom
  • 3 ek sótlan vaj
  • 1 fej kis vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g gomba
  • 1 tk fehérbor
  • 30 g liszt
  • 800 ml csirkealaplé
  • 120 g krémsajt
  • 1 ek Woechestershire-szósz
  • 0.5 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk
  • 0.5 tk őrölt fekete bors
  • 350 g főtt csirkemell
  • 150 g fagyasztott borsó
  • 150 g mirelit sárgarépa
  • 60 g reszelt parmezán sajt
  • 60 g reszelt mozzarella
  • 280 ml görög joghurt
  • 60 g zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy 22 cm átmérőjű sütőformát olajozzunk ki, majd tegyük félre.

A tésztához egy nagy lábosban forraljunk vizet egy teáskanál sóval. A tésztát törjük ketté és adjuk a lobogó vízhez, majd főzzük meg al dentére. Ha kész, csepegtessük le, majd tegyük félre. 

Az aszalt paradicsomot tegyük egy kis tálba, majd öntsünk rá forró vizet. Annyit, hogy ellepje. Tegyük félre, hogy megpuhuljon. Hogyha olajban eltett szárított paradicsomot használunk, az utóbbi lépést kihagyhatjuk, elengedő csak lecsepegetetni a paradicsomról az olajat.

A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A gombával szintén tegyünk eszerint. A csirkemellet vágjuk kisebb darabokra és tegyük félre.

Egy lábasban, közepes lángon melegítsük fel a vajat, majd dobjuk rá a vöröshagymát és pároljuk kb. 5 percig. Ekkor adjuk hozzá a felszeletelt gombát is, majd addig pároljuk, amíg az levet nem ereszt. Adjuk hozzá a fehérbort, illetve a felapított fokhagymát. 1-2 percig főzzük őket együtt. Ezután szórjuk meg a tetejét a liszttel, és folyamatos keverés mellett főzzük össze a gombás alappal. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ha ez is kész, lassan adagoljuk hozzá az alaplevet, közben folyamatosan keverjük. 

Forraljuk fel enyhén, majd gyakori keverés mellett, közepes lángon főzzük kb. 10 percig. Ennyi idő alatt az étel levének az 1/3 része fog elfőni. Vegyük le a serpenyőt a tűzről.

A krémsajtot adjuk hozzá a serpenyő tartalmához, majd adjuk hozzá a paprikát, Worcestershire-szószt, illetve ízlés szerint sót és borsot. Addig keverjük, amíg a krémsajt jelentős része el nem olvad az alapban.

Következő lépésként adjuk hozzá a szárított paradicsomot, a csirkemelldarabokat, a mirelit zöldségeket és a reszelt sajtokat. Keverjük meg ismét, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek.

Ezután mehet bele a görög joghurt, majd egy újabb kóstolást követően adjuk hozzá a főtt spagettit is. Keverjük jól össze a tésztát a földi jókkal gazdagon felturbózott szósszal. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis alaplevet. Az egészet öntsük bele a korábban előkészített tepsibe. 

A tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával, majd kb. 25 perc alatt süssük készre. Ha ropogósabb kérget szeretnénk rá, akkor süssük tovább 5-8 perccel. 

Tálalás előtt néhány percig pihentessük, majd szedjük tányérra, és már fogyaszthatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük