Világbajnok cukkinis tészta egyszerűen: egy edényben készül minden

Krémes cukkinis tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hihetetlen krémes cukkinis tésztában a joghurt és a sajt gondoskodik a szuper textúráról, az ízében pedig a fokhagyma dominál.

A szerethető nyári fogás egyszerűen és gyorsan az asztalra kerül. A készítés közben érdemes kóstolni, így folyamatosan alakíthatod az étel ízvilágát. Persze azért csak óvatosan, mert egykettőre azt fogod észrevenni, hogy megcsappant az étel mennyisége a fazékban. Ez a tésztás fogás annyira finom, hogy szó szerint eteti magát!

Milyen fűszert érdemes használni?

A cukkini semleges zamatú, bátran párosítható különböző fűszerekkel. Én most fokhagymát használtam, de oregánó és bazsalikom is elfér benne. Sajtból én most a jó öreg trappistát választottam, de ha igazán fantasztikusan szeretnéd tálalni, akkor parmezán vagy pecorino romano sajttal dolgozz. A cukkinis tésztának a citrom is jól áll, tálalásnál reszelt citromhéjjal is feldobhatod.

Krémes cukkinis tészta

Krémes cukkinis tészta ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 300 g tészta
  • 4 darab cukkini (közepes méretű)
  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 450 g görög joghurt
  • 10 dkg reszelt sajt

Tálalás:

  • fenyőmag ízlés szerint (opcionális)
  • reszelt sajt ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. A főzőléből 2-3 merőkanálnyit tegyünk félre.

A megtisztított cukkinit reszeljük le.

Egy kevés olajat hevítsünk egy magas falú serpenyőben vagy edényben, majd dobjuk rá a finomra aprított vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá, majd 20-30 másodperc múlva a reszelt cukkinit is. A cukkinit fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tészta mentett levét vagy vizet, és gyakran kevergetve főzzük 8-10 percig. Forgassuk hozzá a joghurtot, és főzzük még 3-4 percig. Ezután a reszelt sajtot és a főtt tésztát is keverjük bele. 

Az elkészült ételt még melegen tálaljuk fenyőmaggal és reszelt sajttal megszórva.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük