Abbahagyhatatlanul finom, krémes, fűszeres kukoricagratin – Ha unod a krumplis köreteket

kukoricgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiadós, selymes köret egyszerűen készül, ízekben gazdag, sült húsok és rántott szelet mellé kínálva is isteni lesz.

A gratin csőben sült étel, sűrű mártással bevont húsok vagy zöldségek pirulnak a tepsiben, az elkészítésükkel nem lesz sok gondunk, a kész fogás viszont fenséges lesz. A csőben sültek lehetnek laktató főételek vagy minimalista eleganciával készült köretek - mint a most következő kukoricagratin.

A körethez besamelmártást készítünk, amibe sajtot és kukoricát keverünk, utána hőálló formába simítjuk, majd mehet a sütőbe pirulni. A sűrű szószba bármilyen sajt kerülhet, akár kétfélével is gazdagíthatjuk - én mindig füstölttel szoktam. Ha szeretnénk, finomra vágott friss petrezselymet vagy snidlinget is keverhetünk a kukoricagratinhoz. Az elkészített krémes köretet kisebb formában, akár kis cseréptálakban (adagokra osztva) is megsüthetjük. Melegen tálalva lesz a legfinomabb.

Krémes kukoricagratin

kukoriagct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dekagramm kukorica
  • 4 dekagramm vaj
  • 4 dekagramm liszt
  • 3 deciliter tej
  • ízlés szerint só és bors
  • 15 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítünk egy basamelmártást - a vajat olvasszuk meg, szórjuk rá a lisztet, keverjük el, közben fokozatosan öntsük fel tejjel. Sóval és borssal ízesítsük, forraljuk mártássá, majd a reszelt sajtot is keverjük bele. Utoljára a kukoricát forgassuk a mártásba.

A köretet tűzálló tálba simítjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt megsütjük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük