Abbahagyhatatlanul finom, krémes, fűszeres kukoricagratin – Ha unod a krumplis köreteket
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A kiadós, selymes köret egyszerűen készül, ízekben gazdag, sült húsok és rántott szelet mellé kínálva is isteni lesz.
A gratin csőben sült étel, sűrű mártással bevont húsok vagy zöldségek pirulnak a tepsiben, az elkészítésükkel nem lesz sok gondunk, a kész fogás viszont fenséges lesz. A csőben sültek lehetnek laktató főételek vagy minimalista eleganciával készült köretek - mint a most következő kukoricagratin.
A körethez besamelmártást készítünk, amibe sajtot és kukoricát keverünk, utána hőálló formába simítjuk, majd mehet a sütőbe pirulni. A sűrű szószba bármilyen sajt kerülhet, akár kétfélével is gazdagíthatjuk - én mindig füstölttel szoktam. Ha szeretnénk, finomra vágott friss petrezselymet vagy snidlinget is keverhetünk a kukoricagratinhoz. Az elkészített krémes köretet kisebb formában, akár kis cseréptálakban (adagokra osztva) is megsüthetjük. Melegen tálalva lesz a legfinomabb.
Krémes kukoricagratin
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm kukorica
- 4 dekagramm vaj
- 4 dekagramm liszt
- 3 deciliter tej
- ízlés szerint só és bors
- 15 dekagramm sajt
Elkészítés:
Készítünk egy basamelmártást - a vajat olvasszuk meg, szórjuk rá a lisztet, keverjük el, közben fokozatosan öntsük fel tejjel. Sóval és borssal ízesítsük, forraljuk mártássá, majd a reszelt sajtot is keverjük bele. Utoljára a kukoricát forgassuk a mártásba.
A köretet tűzálló tálba simítjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt megsütjük.
Fotó: Getty Images