Isteni, mutatós krémes kevés munkával: leveles tészta az alapja

Nyomtatás
krémes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha látványos és mennyei krémest készítenél, viszont nincs sok időd és energiád hozzá, próbáld ki a gyorsabb verziót, leveles tésztával.

Ki ne szeretné a klasszikus házi krémest, a selymes vaníliás krém és a ropogós réteges tészta isteni összjátékát? Mégis kevesen állnak neki otthon, ugyanis a hagyományos recept sok macerával és idővel jár. A gyorsított verziót viszont bátran kipróbálhatod, kész leveles tésztával is mennyei lesz a süti. 

Mivel a leveles tészta alapvetően felpuffad, meg kell szurkálni villával, mielőtt a sütőbe tolod, ugyanis most lapos, réteges, ropogós rétegre van szükségünk. 

Maga a krém sem bonyolult, de ha még egyszerűbb megoldásra vágysz, pudinggal is megtöltheted. A házi vaníliakrém receptjét alább olvashatod, tojássárgával és keményítővel lesz sűrű és krémes, a tojáshabtól pedig könnyed és légies. 

Krémes leveles tésztából

krémes2

Hozzávalók 16 szelethez

  • 2 lap leveles tészta
  • 3 darab tojás
  • 830 ml tej
  • 250 gramm cukor
  • 80 gramm keményítő (kukorica)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 40 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. 

Mindkét leveles tésztát nyújtsuk ki 40x25 centis téglalappá. Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsikre. Szurkáljuk meg őket villával több helyen, így nem fognak felpuffadni.

Toljuk őket a sütőbe, az egyiket a felső, a másikat az alsó részébe tegyük, süssük kb. 15-20 percig. Félúton cseréljük meg a pozíciójukat. Hagyjuk kihűlni.

Az egyiket hagyjuk egészben, a másikat vágjuk 16 négyzetre, így könnyebb lesz majd szelni a kész sütit.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. Amikor már nagyjából összeállt, adjunk hozzá 100 gramm cukrot, verjük addig, míg fényes, stabil habot nem kapunk.

A tojássárgáját keverjük csomómentesre a tejjel, keményítővel és a maradék cukorral egy kis lábasban. Alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni folyamatos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik és be nem fogja a kanál hátulját.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát és a vajat. Amikor szép egynemű a krém, több részletben forgassuk bele a tojáshabot is.

Az egészben hagyott tésztát tegyük egy magas peremű tepsibe, majd öntsük rá a krémet, oszlassuk el. A tetején rendezzük el az összevágott lapokat, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, míg összeáll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon