Krémes, remegős sajttorta: házi csokilikőrrel készül

kremes-sajttorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a süteményt nemcsak a csokoládélikőr teszi ellenállhatatlanná, hanem a krémsajt is, amivel készül.

A sajttortát készíthetjük sütőben, de sütés nélküli változatban is. Én ezúttal egy picit időigényesebb variációt hoztam, amelyhez csokilikőrt használtam. Ezt is érdemes házilag készíteni, amelyhez itt adunk egy kis segítséget.

A torta lágyságát a krémsajt és a tejszín adja, a különleges ízéért pedig az alkohol felel.

Krémes sajttorta

kremes-sajttorta

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz:

  • 7 ek sózatlan vaj
  • 250 g kakaós vajas keksz (összetörve)

A sajttortához:

  • 1 kg krémsajt
  • 200 g kristálycukor
  • 4 db nagy tojás
  • 40 ml csokilikőr (recept a bevezetőben)
  • 2 l víz (sütéshez)

A ganache-hoz:

  • 185 g étcsokoládéchips
  • 120 ml habtejszín
  • 3 ek csokilikőr (recept a bevezetőben)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát alulról csomagoljunk be alufóliába. 

A kekszet törjük össze apróra egy sodrófával. Ha már morzsás az állaga, tegyük egy tálba.

Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és alaposan keverjük össze. Kanalazzuk bele a sütőformába, és nyomkodjuk bele az aljába. 

A tortaformát 8 perc alatt az előmelegített sütőben süssük meg. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a rácson kihűlni.

A krémsajtot verjük fel habosra, majd adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze. Ezután mehetnek bele egyenként a tojások is. Mindegyiket dolgozzuk bele, mielőtt a következőt hozzáadnánk. A végén adjuk hozzá a csokoládélikőrt is, és keverjük simára a krémet.

A tésztát öntsük bele a formába, a kisült kekszes alapra.

A formát tegyük bele egy nagyobb tepsibe úgy, hogy kényelmesen elférjen benne a kerek forma. 

Ezután forraljunk fel 2 liter vizet és öntsük bele a nagyobb tepsibe úgy, hogy az felérjen a torta feléig. Ha kevés lenne a víz a tepsi arányaihoz, pótoljuk.

Kb. 1 órán át süssük a tortát, amíg a szélei megsülnek, de a közepe még picit remeg.

Kapcsoljuk le a sütőt, résnyire hagyjuk nyitva az ajtaját, és hagyjuk, hogy a sajttorta a sütőben hűljön ki.

Egy óra elteltével vegyük ki a tortát a vízfürdős tepsiből, és tegyük ismét a hűtőrácsra, hogy teljesen kihűljön. 

Ha ezzel is megvagyunk, mehet a torta kb. 4-6 órára a hűtőbe.

Érdemes a tálalás előtt nem sokkal elkészíteni a ganache-t. 

Ehhez egy kis serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel a tejszínt, de ne forraljuk fel.

A csokoládéchipset vagy csokoládédarabokat tegyük egy hőálló tálba. Öntsük a forró tejszínt a csokoládéra, és hagyjuk állni kb. 5 percig.

A tejszínt és a csokoládét ezután keverjük simára, majd adjuk hozzá a likőrt is. Keverjük össze, majd ezt is hagyjuk pihenni kb. 5 percig.

Végezetül öntsük a ganache-t a sajttortára, és egy spatulával szépen oszlassuk el a tetején.

Ha a ganache is megszilárdult, már szeletelhetjük is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük