Krémes spenótfőzelék 30 perc alatt: így készítve a gyerekek is szeretni fogják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spenótfőzelék zsenge bébispenótból készítve a legfinomabb, de ha mirelit van kéznél, abból is ízletes, krémes finomság kerülhet az asztalra.
A zöld színben pompázó levélzöldség, másik ismert nevén a paraj, nyersen és főve is fogyasztható, igazi vitaminbomba. Sajnos a legtöbb gyerek nem szereti a menzán tapasztalt kellemetlen élmények miatt. Pedig a spenót nagyon finom zöldség, amit változatosan lehet felhasználni, mennyei fogások készülhetnek belőle, köztük a selymes spenótfőzelék.
Emlékszem, a nagymamám mindig leforrázta a friss spenótot, csak utána dobta a vajas lisztre, majd került rá a tej. Én a zsenge leveleket nem szoktam előfőzni, alapos tisztítás után, a szárát eltávolítva - amely bőven tartalmaz oxálsavat, amit nem ajánlott fogyasztani - dobom a fazékba, majd, mikor összeesett, mehet rá a tej.
A spenótfőzelék lelke a fokhagyma, azt nem szabad kihagyni, sőt, akár finomra kockázva 1 fej hagymát is meg lehet dinsztelni vajon, nagyon jó zamatot ad a főzeléknek. Ha nagyon-nagyon krémesre szeretnéd készíteni, akkor a tej mennyiségét felezd meg, a hiányzó mennyiséget főzőtejszínnel helyettesítsd. A spenótfőzelékre a leggyakrabban tükörtojást szoktak sütni, de sült és rántott csirke mellé is remekül illik.
Krémes spenótfőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm spenót
- 8 deciliter tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A spenótleveleket alaposan mossuk meg, a szárukat csípjük le.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet és a zúzott fokhagymát, ezután a megmosott leveleket is forgassuk hozzá. Miután a spenót összeesett, öntsük rá a tejet, fűszerezzük sóval és borssal. Ha egyet rottyant, el is készült a főzelék.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors