Szénhidrátszegény köret a húsvéti asztalra: sütőben sült retek fűszerekkel

sült retek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a nyers retek ízét túl erősnek találod, készítsd el sütőben sütve, egészen krémes, picit édeskés végeredményt kapsz.

A retek az első tavaszi zöldségek egyike, és nemcsak gyönyörű piros színe miatt hívja fel magára a figyelmet, hanem azért is érdemes fogyasztani, mert tele van többek közt C-vitaminnal, és rostban is gazdag. Nagyon sok benne a víz, így hidratál is. Itt írtunk róla, miért érdemes beépíteni az étrendbe, és nem mellesleg az ára sem kifogásolható.

Lehet, hogy eszedbe sem jutna, de a retek sütve is isteni, sőt, úgy nem érződik az erős, csípős íze, hanem puhává és kicsit édeskéssé lényegül át a sütőben. Kevés fokhagyma és pár gerezd citrom nagyon jól illik mellé, hidegen és melegen is nagyon finom. Nem mellesleg alig van benne kalória, így fogyókúrázók is bátran kipróbálhatják.

Ha hasonlóan alakbarát köretekre vágysz, akkor ebben a cikkben találsz még ötleteket. A retekhez nagyon jól illik a petrezselyem, amely szintén vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. 

Krémesre sült retek

sült retek recipe

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csomag piros retek
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet citrom
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

A retket jó alaposan mossuk meg, és vágjuk félbe, vagy ha nagyobbak, négybe. Tegyük tepsibe. Az olívaolajba keverjünk sót és borsot, és locsoljuk meg vele a zöldséget, és alaposan forgassuk össze. A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, és tegyük a tepsibe, a citromszeleteket is fektessük a retek mellé.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Süssük 20-25 percig a retket, amíg meg nem puhul. Félidőben forgassunk rajta egyet. Tálalás előtt szórjunk rá petrezselymet. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük