Így készül a könnyű, ropogós, levegős krumplilángos - Liszt és krumpli biztos van otthon
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Otthon lángost sütni értelmetlennek tűnik egészen addig, míg nem alakul ki egy olyan élethelyzet, hogy nem mehetünk sehova.
Nagyon ritka jó lángost kapni manapság, se a fővárosban, se a strandokon nincs könnyű dolga annak, aki ilyesmire vágyik. Most pedig, hogy be vagyunk zárva a lakásba, egyenesen lehetetlen.
A jó lángos titka egyrészt a tésztában rejlik: a krumplis lángos az, ami igazán tudja azt a belül nyúlós-foszlós, kívül ropogós állagot biztosítani, amire vágyunk az eszményi lángos esetében. A másik titok a friss és nagyon forró olaj, valamint a hirtelen, gyors sütés.
Krumplis lángos
Hozzávalók 8 darabhoz
- 300 gramm főtt krumpli
- 2 deciliter tej
- 1 zacskó porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 500 gramm liszt
Elkészítés:
A krumplit összetörjük, a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, elkeverjük, majd a puha vajat is belegyúrjuk. Lágy, nem ragacsos tésztává dagasztjuk, ha kell, adunk még hozzá lisztet - ennek szükségessége a krumpli nedvességtartalmától is függ. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Nyolc részre osztjuk - vagy többre, ha kisebb lángosokra vágyunk - és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Egy lábosban olajat hevítünk, és egyenként, oldalanként másfél-másfél perc alatt aranyszínűre sütjük a lángosokat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors