
Így készül a könnyű, ropogós, levegős krumplilángos - Liszt és krumpli biztos van otthon

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Mediterrán, nyári lencsesaláta: fehérjedús ebéd 20 perc alatt

Házi kókuszos keksz néhány hozzávalóból: eteti magát, olyan finom

Ropogós pankomorzsában sült rákfalatok: pillanatok alatt kész

Hagymás, paradicsomos csirkemáj: így nem lesz kemény

Ragacsos brownie sok málnával: szétolvad a szádban
Otthon lángost sütni értelmetlennek tűnik egészen addig, míg nem alakul ki egy olyan élethelyzet, hogy nem mehetünk sehova.
Nagyon ritka jó lángost kapni manapság, se a fővárosban, se a strandokon nincs könnyű dolga annak, aki ilyesmire vágyik. Most pedig, hogy be vagyunk zárva a lakásba, egyenesen lehetetlen.
A jó lángos titka egyrészt a tésztában rejlik: a krumplis lángos az, ami igazán tudja azt a belül nyúlós-foszlós, kívül ropogós állagot biztosítani, amire vágyunk az eszményi lángos esetében. A másik titok a friss és nagyon forró olaj, valamint a hirtelen, gyors sütés.
Krumplis lángos

Hozzávalók 8 darabhoz
- 300 gramm főtt krumpli
- 2 deciliter tej
- 1 zacskó porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 500 gramm liszt
Elkészítés:
A krumplit összetörjük, a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, elkeverjük, majd a puha vajat is belegyúrjuk. Lágy, nem ragacsos tésztává dagasztjuk, ha kell, adunk még hozzá lisztet - ennek szükségessége a krumpli nedvességtartalmától is függ. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Nyolc részre osztjuk - vagy többre, ha kisebb lángosokra vágyunk - és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Egy lábosban olajat hevítünk, és egyenként, oldalanként másfél-másfél perc alatt aranyszínűre sütjük a lángosokat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors