Isteni, laktató, krumplival készült omlett: édeskésre és krémesre sül a burgonya
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csak pár alapanyag szükséges ehhez az egyszerű recepthez, ízeiben mégis nagyon összetett fogást kapsz majd.
Ha reggeliről van szó, a krumplis omlett az egyik legnagyobb kedvencem, párom viszonylag gyakran készíti az utóbbi időben, amit egyáltalán nem bánok. Az alábbi recept a spanyol omlett egy változata, de ebben a verzióban nem bő olajban, éppen ellenkezőleg, kevés zsiradékon sülnek a zöldségek, az a jó, ha minél inkább lepirulnak: a krumpli és a hagyma szinte karamellizálódik, édeskés lesz.
Az alábbi adag könnyed reggeliként, zöldségek, esetleg kenyér mellé kínálva 4 főnek is elég, de ha nagyobb brunchot csapnál, esetleg ebédre készítenéd el, 2 főnek ajánlom.
A recept könnyedén ízlésre szabható, az alábbi verzióban 1:1 a krumpli és a tojás aránya, de bármelyikből használhatsz többet attól függően, inkább omlettre vagy sült krumplira vágysz.
Krumplis omlett
Hozzávalók 4 személyre
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 kisebb darab krumpli
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 1-2 mm-es szeletekre, akár le is gyalulhatjuk.
Forrósítsuk fel a serpenyőt, öntsük bele az olívaolajat, majd szórjuk bele a hajszálvékonyra szelt krumplit, oszlassuk el benne, hogy ne nagyon fedjék egymást a szeletek. Sózzuk, majd vegyük közepesre a lángot, fedjük le a serpenyőt.
Közben a hagymát pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk szintén 1-2 mm-es szeletekre.
3-4 perc után nézzünk rá a krumplira, forgassuk át, nem baj, ha már vannak pirultabb részek. Újabb 3 perc után keverjük át ismét, adjuk hozzá a hagymát is. Ha szükséges, öntsünk alá még egy kis olívaolajat. Ízlés szerint borsozzuk. Innentől már pirulhat fedő nélkül is, addig süssük, míg a krumpli és a hagyma puha és pirult nem lesz.
Közben verjünk fel 4 tojást. A krumplit kóstoljuk meg, a sósságától függően meg lehet sózni a tojást is.
Ha a krumpli és a hagyma is puha, öntsük rá a tojást, oszlassuk el rajta, hogy mindenhova jusson. Tegyük rá a fedőt. Kb. 4-5 percig süssük, míg a tojás teljesen meg nem szilárdul. Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors