A spanyolok omlettje nem mindennapi: így készül a krumplis változat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagy világutazó vagyok, ha van rá lehetőségem, szeretek új országokat, kultúrákat megismerni és persze az ételeiket kipróbálni. Idén Spanyolországba utaztam, ahol - amellett, hogy bejártuk az országot - mindent végigettünk.

Az egyik nagy kedvencem a spanyol omlett volt, ezt többféleképpen, több helyen is kipróbáltuk. Kezdetben nem is tudtuk, hogy mi az, ugyanis tortilla néven volt feltüntetve az étlapokon. Elkezdtünk agyalni, hogy vajon mi az a spanyol tortilla? És hogyan lehet benne tojás? Végül arra jutottunk, hogy mindegy is, kipróbáljuk.

Nem az a tortilla volt, mint amire számítottunk, de egyáltalán nem bántuk, sőt. A spanyol omlett tojásból, krumpliból és hagymából áll, utóbbiakat olívaolajban sütik puhára. Az első helyen, ahol ettünk belőle, teljesen át volt sütve a tojás és a fő alapanyagokon kívül nem került bele más. A második helyen volt benne sonka is, ráadásul a közepe folyósra volt hagyva - megmondom őszintén, nálam utóbbi vitte a prímet.

Az olívaolaj-kérdés

Első olvasásra soknak tűnhet az olívaolaj, de a spanyolok mindent azzal készítenek, legyen szó dinsztelésről, hússütésről, panírozott falatkákról. Természetesen, ne az extra szüzet használjuk el erre a célra, bármilyen másik olívaolaj megfelelő lesz.

Spanyol krumplis omlett

krumplisomlettrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab hagyma
  • 3 darab krumpli
  • 500 milliliter olívaolaj
  • 6 darab tojás
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük fel az olívaolajat egy mélyebb serpenyőben.

A hagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre. A krumplikat pucoljuk meg, vágjuk őket negyedekbe, majd kb. 3 milliméter vékony szeletekre.

Süssük meg a zöldségeket a bő olívaolajban 10-15 perc alatt.

Csöpögtessük le a sült zöldségeket. (Az olívaolajat tegyük félre, jó lesz még máshoz.)

A tojásokat verjük fel pár csipet sóval, majd keverjük hozzá a zöldségeket is. Hagyjuk állni 15-20 percig.

Öntsük a tojásos masszát egy tapadásmentes serpenyőbe, magas fokon süssük 1 percig, majd alacsony fokon 2-4 percig.

Tegyünk a serpenyőre egy tányért, óvatosan fordítsuk meg az omlettet, majd csúsztassuk vissza a másik felével a forró serpenyőbe. Ezt a felét is süssük 3-5 percig. Ha a közepe már nem lágy, készen van. Ha folyósra szeretnénk, csökkentsük a sütési időt.

Csúsztassuk át egy tányérra, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük