Hagyományos krumplis tészta: a magyar konyha egylábasos tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gránátos kocka, grenadírmars vagy nevezzük egyszerűen csak krumplis tésztának, tartalmas és ízletes magyar étel, amit mindenki szeret.
A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele a krumplis tészta, amit a legtöbben magában vagy kovászos uborkával fogyasztanak. Mióta az eszemet tudom, nálunk a krumplis tészta mellé mindig hús dukál. Sült csirke vagy tarja sóval, borssal, fokhagymával ízesítve - a kisült zsírral megöntözzük a tésztát, ettől lesz igazán jóízű.
A jó krumplis tészta titka a hagyma és a sült zsír. A főzést pörköltalappal indítjuk, a gondosan felaprított dinsztelt hagyma a lelke az ételnek, a sült zsírral való locsolgatás pedig olyan pluszt ad hozzá, amitől még sokkal ízletesebb lesz.
Természetesen újragondolt verziók is születtek már, létezik édesburgonyás változat, melyhez a krumplit először megsütik sütőben. Miután aranybarnára sül, pépesítik sóval, borssal, majd összekeverik a tésztával.
Én maradok a nagymamám változatánál, amely mellől nem hiányozhat a sült hús sem. Ha legközelebb krumplis tésztát készítenétek, csirkét vagy tarját is süssetek mellé, megér egy próbát.
Krumplis tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 4 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 500 gramm kockatészta
- olaj
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és félretesszük.
A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor a hagyma kellően összeesett, félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd a kockára vágott krumplival együtt alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre. A krumplit felöntjük vízzel, annyival, amennyi éppen ellepi. Gyakran kevergetve addig főzzük, míg megpuhul, illetve amíg a szaft besűrűsödik.
A tésztát a zacskón írt idő szerint készre főzzük, utána egybeöntjük a krumplival, alaposan elkeverjük.
A krumplis tészta mellé kínálhatunk sült húst, a kisült zsírral locsoljuk meg a tésztát, sokkal finomabb lesz tőle.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors