Krumplival gyúrt hamburgerbuci: pihe-puha lesz a tészta

7
Nyomtatás
Krumplival gyúrt hamburgerbuci cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi hamburgerbuci pihe-puha, strapabíró, sokkal finomabb, mint a boltban kapható társai. Próbáld ki te is ezt a szuper receptet!

Én a házi készítésű finomságok híve vagyok, így ha hamburgert kívánok meg vagy pizzát, akkor bizony magam készítem el. A házi burger megalkotásánál a buci összedobása sokáig feladta a leckét, mivel előfordult, hogy kemény lett a zsemle. Szerencsére ez ma már a múlté, két recept is bevált, melynek köszönhetően levegős, strapabíró lesz a házi hamburgerzsemle.

A házi buci tökéletes textúrájának titka a főtt burgonya, amelytől sokkal puhább, testesebb és masszívabb, bátran telepakolhatod, minden a helyén marad. A finomság elkészítése időigényes, de ha házi burgert szeretnél, akkor feltétlen próbáld ki, nem okoz csalódást.

Krumplival gyúrt hamburgerbuci

Krumplival gyúrt hamburgerbuci ct

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 25 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 darab tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 darab tojás a bucik tetejére
  • szezámmag vagy mák ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra. Ezután bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és még melegen törjük simára. Tegyük félre és hűtsük ki.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és 8-10 perc alatt futtassuk fel. Ezután adjuk a tört krumplihoz a liszttel, sóval, tojással együtt, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A vajat is dolgozzuk hozzá.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjunk belőle hengert, majd osszuk egyforma darabokra (8-9 darab).

A darabokból görgessünk kis cipókat, majd takarjuk le konyharuhával és újabb 40-60 percig pihentessük.

A zsemléket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon