Így készíthetsz otthon smashed burgert: egyszerűbb, mint gondolnád
Amerika kedvenc burgerét otthon is elkészítheted. Ha egyszer kipróbálod, onnantól kezdve megtartod ezt a szuper receptet.
Én a házi készítésű finomságok híve vagyok, így ha hamburgert kívánok meg vagy pizzát, akkor bizony magam készítem el. A házi burger megalkotásánál a buci összedobása sokáig feladta a leckét, mivel előfordult, hogy kemény lett a zsemle. Szerencsére ez ma már a múlté, két recept is bevált, melynek köszönhetően levegős, strapabíró lesz a házi hamburgerzsemle.
A házi buci tökéletes textúrájának titka a főtt burgonya, amelytől sokkal puhább, testesebb és masszívabb, bátran telepakolhatod, minden a helyén marad. A finomság elkészítése időigényes, de ha házi burgert szeretnél, akkor feltétlen próbáld ki, nem okoz csalódást.
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra. Ezután bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és még melegen törjük simára. Tegyük félre és hűtsük ki.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le és 8-10 perc alatt futtassuk fel. Ezután adjuk a tört krumplihoz a liszttel, sóval, tojással együtt, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A vajat is dolgozzuk hozzá.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjunk belőle hengert, majd osszuk egyforma darabokra (8-9 darab).
A darabokból görgessünk kis cipókat, majd takarjuk le konyharuhával és újabb 40-60 percig pihentessük.
A zsemléket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu