Tartalmas tésztabatyu krumplival töltve: zsírtól omlós a tészta

9
Nyomtatás
krumplis-batyu2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Krémes tört krumpli és karamellizált hagyma kerül az omlós, gyúrt tésztába, ezt az ételt csak szeretni lehet, ráadásul nagyon laktató is.

Az úgynevezett knish, avagy a krumplival töltött batyu egy zsidó étel, amit érdemes megkóstolni és elkészíteni, mert a méltán népszerű Hámán-táskához hasonlóan ez is nagy sikert fog aratni!

A tésztája elképesztően puha és omlós, ugyanis zsírral készül, de a töltelék is egészen különleges: tejföllel és sajttal tört krumpli kerül bele, amit még karamellizált hagyma is feldob. 

Sem az elkészítése, sem a formázása nem nagy ördöngösség, de alább videót is mutatunk hozzá, ha elakadnál a batyuk kialakításánál.

Krumplival töltött tésztabatyu

krumplis-batyu

Hozzávalók 16 darabhoz

Tészta:

  • 330 g búzaliszt
  • 1 tk.
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 db L-es tojás
  • 1 tk. ecet
  • 60 ml étolaj
  • 60 g zsír
  • 120 ml meleg víz

Töltelék:

  • 1200 g krumpli
  • 1 ek. só (a krumpli főzővizéhez)
  • 120 g tejföl
  • 150 g reszelt cheddar sajt
  • 50 g vaj
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. zsír
  • ízlés szerint só, bors

Tetejére:

  • 1 db tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Öntsük oda a felvert tojást, az ecetet, az olajat, a vizet, adjuk hozzá a zsírt. Kezdjük el összeállítani a tésztát, lisztezett felületen is gyúrjuk át. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe, míg készül a töltelék.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ha puha, szűrjük le, majd adjuk hozzá a tejfölt, reszelt sajtot, és krumplinyomóval pépesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, utána pedig hajszálvékony szeletekre.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát, a zsírt és egy kevés sót. Addig dinszteljük a hagymát, míg picit karamellizálódik, aranybarna és puha lesz, kb. 20-30 percig. Ha kész, keverjük bele a krumplipürébe, majd tegyük félre hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, felezzük el.

Nyújtsuk ki a felét lisztezett felületen egy kb. 3 mm vastag téglalappá. A töltelék felét kanalazzuk egy hosszanti csíkban a tészta alsó harmadába, de a széleken hagyjunk szabadon 5-7 centit. A téglalap széleit kenjük le felvert tojással, majd hajtsuk a szabadon hagyott részt a töltelékre, és tekerjük fel a tésztát, mintha kakaós csigát készítenénk. A végeket nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljon majd szét.

A tésztarudat vágjuk 8 egyforma darabra. Helyezzük őket úgy a tepsire, hogy az egyik vágott felük nézzen felfelé. A tetejüket picit nyomkodjuk le, majd a felesleges tésztát tűrjük befele, hogy megkapjuk a képen látható formát. Ezt a folyamatot meg is tudod nézni ebben a videóban az 5. perctől.

Ezt ismételjük meg a maradék tésztával és töltelékkel is. 

A kész batyukat kenjük le a maradék felvert tojással. Toljuk őket a sütőbe kb. 40 percre, vagy míg aranybarna nem lesz a tetejük. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon