Könnyed, de laktató kukoricás babsaláta: friss lime-lé koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha valamilyen gyors, de tartalmas ebédre vágysz, készíts babsalátát, minél többféle zöldséggel gazdagítod, annál finomabb lesz.
Bár nagyon laktató a mexikói ízvilágú babsaláta, a sok friss zöldségnek köszönhetően nem nehezíti el a gyomrodat a nagy melegben sem. A bab mellé kukorica, avokádó, paradicsom, lilahagyma és jalapeno kerül - utóbbi elhagyható -, az üde és könnyed összhatásért pedig a koriander és a lime felelős.
Annyira tartalmas ez a babsaláta, hogy ebédként is megállja a helyét, ha főételként kínálnád, négy, köretként hat főnek elegendő. A zöldségek előkészítésén kívül semmi dolgod nem lesz vele, csak mindent össze kell keverni, ízesíteni, majd a hűtőbe tenni. Mindenképpen töltsön a hidegben legalább fél órát a saláta, de túl sokáig sem érdemes pihentetni, mert pépes lesz az avokádó.
Kukoricás babsaláta
Hozzávalók 6 személyre
- 400 gramm fekete bab (konzerv)
- 400 gramm kukorica (konzerv)
- 1 nagy darab paradicsom
- 1 darab avokádó
- 1 darab jalapeno
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 csokor koriander
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál növényi olaj (semleges ízű)
- 0.5 teáskanál római kömény
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A babkonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsük át, csöpögtessük le, majd tegyük egy nagy tálba. Járjunk el így a kukoricával is.
A paradicsomot mossuk meg, kockázzuk össze, az avokádónak kanalazzuk ki a húsát, vágjuk kockákra, a jalapenónak szedjük ki a magjait és az ereit, majd vágjuk kisebb darabokra. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a koriandert aprítsuk össze, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. Adjuk mindent a babhoz és a kukoricához.
Öntsük le a zöldségeket a lime-lével és egy kevés olajjal, fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal ízlés szerint. Fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe 1 órára, majd jól behűtve kínáljuk.
Fotó: Getty Images