Lassú tűzön főtt fokhagymakrémleves: zöldfűszerektől lesz aromás

4
Nyomtatás
fokhagymakremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ennek a lágy és krémes levesnek a receptje bizony Franciaországtól egészen New Orleansig utazott, hogy ott egy helyi étterem különlegességévé váljon. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon is!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legkedveltebb hozzávalója. Gyógynövényként is sokoldalú, a belőle és vele készíthető ételeknek pedig véget nem érő a sora: a klasszikus fokhagymakrémlevest kötelező egyszer házilag megfőzni, nem hiába rajonganak érte Franciaországtól Spanyolországig.

Ebben a csodálatosan krémes levesben különleges fűszercsokor, vörös- és fokhagyma keveréke és némi bagett olvad össze az alaplével. 

Lassú tűzön főtt fokhagymakrémleves

fokhagymakremleves

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vaj
  • 4 db vöröshagyma
  • 4 fej fokhagyma
  • 2 l csirkealaplé
  • 0.5 db bagett
  • 6 szál petrezselyem
  • 9 szál kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 1.5 tk.
  • 0.25 tk. fekete bors
  • 5 dl főzőtejszín (zsíros)

Tálaláshoz:

  • 4 ek. kruton
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A szikkadt bagettet vágjuk apró kockákra. 

A petrezselyem- és kakukkfűszálakat a babérral együtt kössük csokorba.

Az olajat és a vajat melegítsük fel egy nagy lábasban, alacsony lángon. Ha a vaj felolvadt, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Fedjük le az edényt, időnként keverjük meg, és addig dinszteljük alacsony lángon, amíg a hagymák mind megpuhulnak, elkezdenek karamellizálódni. Ez kb. 30 perc.

Ekkor vegyük le a fedőt, emeljünk a hőmérsékleten és karamellizáljuk tovább a hagymás alapot, amíg mélyarany színt nem kap (kb. 10 perc.) Természetesen folyamatosan keverjük, különben könnyedén leéghet.

Ezután adjuk hozzá az alaplevet, a felkockázott kenyeret, a friss fűszercsokrot, a sót és a borsot. Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és további 15 percig főzzük.

A zöldségcsokrot távolítsuk el, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük le a levest.

Szűrjük le a levest, adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk vele össze. Ízlés szerint ízesítsük tovább sóval és borssal, majd tányérokba merve, krutonnal megszórva tálaljuk, még forrón.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon