Fűszeres, illatos sütőtökkrémleves: tejszíntől selymes

12
Nyomtatás
sutotokkremleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ősszel nincs jobb választás egy krémes, illatos, meleg krémlevesnél, ez a sütőtökös recept pedig biztosan azonnal rabul ejti a szívedet.

Ha ősz, akkor sütőtök, hűvös időben pedig mi eshetne jobban egy illatos, forró krémlevesnél? Az alábbi recept nagyon egyszerű, kezdők is bátran elkészíthetik, nem lehet elrontani.

Az édeskés húsú sütőtök mellől nem hiányozhat a vöröshagyma és fokhagyma, illetve az olyan melegítő fűszerek sem, mint a fahéj és a szerecsendió. Ha utóbbiakat eddig csak édességben használtad, itt az idő kipróbálni levesben is, pikáns és nagyon fűszeres lesz tőlük a végeredmény.

Hogy igazán krémes legyen a leves, tejszínnel tettük selymessé: mivel ez is enyhén édeskés, a kész levest valamilyen sós sajttal érdemes kínálni, legyen az feta vagy kecskesajt.

Tejszínes sütőtökkrémleves

sutotokkremleves2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.4 kg sütőtök (hámozott, magozott súlya)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 0.25 tk. őrölt fahéj
  • 0.25 tk. őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.2 liter alaplé vagy víz
  • 2 dl zsíros tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.  A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait. Vágjuk a húsát 2-3 centis kockákra.

Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 4-5 percig, míg áttetsző lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a sütőtököt, a gyömbért, a szerecsendiót és ízlés szerint sót és borsot. Keverjünk mindent egybe, majd 4-5 percig pirítsuk.

Öntsük fel az alaplével, majd forrásig melegítsük. Ekkor vegyük kicsire a lángot, és fedő alatt főzzük 15-20 percig, míg a sütőtök megpuhul.

Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük. Ha selymes, tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, és várjuk meg, míg rottyan egyet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.

Melegen, pirítóssal kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon