10 szuper recept illatos sütőtökből: akár még desszert is készülhet belőle
Az őszi, téli szezon sztárja a sütőtök. A tökféle izgalmas alapanyag, hisz szerény és ínyenc fogások is bőven készíthetők belőle.
Ha ősz, akkor sütőtök, hűvös időben pedig mi eshetne jobban egy illatos, forró krémlevesnél? Az alábbi recept nagyon egyszerű, kezdők is bátran elkészíthetik, nem lehet elrontani.
Az édeskés húsú sütőtök mellől nem hiányozhat a vöröshagyma és fokhagyma, illetve az olyan melegítő fűszerek sem, mint a fahéj és a szerecsendió. Ha utóbbiakat eddig csak édességben használtad, itt az idő kipróbálni levesben is, pikáns és nagyon fűszeres lesz tőlük a végeredmény.
Hogy igazán krémes legyen a leves, tejszínnel tettük selymessé: mivel ez is enyhén édeskés, a kész levest valamilyen sós sajttal érdemes kínálni, legyen az feta vagy kecskesajt.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait. Vágjuk a húsát 2-3 centis kockákra.
Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 4-5 percig, míg áttetsző lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a sütőtököt, a gyömbért, a szerecsendiót és ízlés szerint sót és borsot. Keverjünk mindent egybe, majd 4-5 percig pirítsuk.
Öntsük fel az alaplével, majd forrásig melegítsük. Ekkor vegyük kicsire a lángot, és fedő alatt főzzük 15-20 percig, míg a sütőtök megpuhul.
Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük. Ha selymes, tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, és várjuk meg, míg rottyan egyet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.
Melegen, pirítóssal kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors