Vajon sült lazac krémes szárított paradicsomos szószban – Isteni ebéd vagy vacsora lehet

szárított paradicsomos lazac tejszínes szószban
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lazacot nem tudom megunni, annyira sokféleképpen elkészíthető, csak attól függ, hogy mennyire és hogyan fűszerezzük.

Alapvetően úgy szeretem a lazacot, ha semmilyen felesleges szósz nincs rajta és megfelelően tud érvényesülni a hal íze. Ennél a receptnél mégis kivételt tettem, mert annak ellenére, hogy a tejszín eléggé intenzív ízű, az aszalt paradicsommal együtt mégis harmonikus lesz az összhatás.

Ebben a receptben a tejszín nem elnyomja, hanem épp ellenkezőleg, kihozza a lazac ízét, amelyet még különlegesebbé tesz a szárított paradicsom. A spenót pedig a ráadás, nemcsak ízben, hanem színben is. Az aszalt paradicsomot házilag is elkészíthetjük, úgy még finomabb lesz a végeredmény. 

Lazac szárított paradicsomos szószban

szárított paradicsomos lazac tejszínes szószban recept

Hozzávalók 4 személyre

Lazac

  • 4 darab lazacfilé (bőr nélkül)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál vaj

Szósz

  • 350 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál citromlé
  • 110 milliliter zöldségalaplé
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 100 gramm szárított paradicsom
  • 4 teáskanál bazsalikom (apróra vágott)
  • 150 gramm bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A lazacfiléket egyenként kenjük meg a citromlével és a sóval. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és hirtelen süssük meg mindkét oldalát a lazacnak. Vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre. 

Ugyanebben a serpenyőben keverjük össze a tejszínt, a citromlevet és az alaplevet. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a sót, a chilipelyhet, a szárított paradicsomot, a spenótot és a bazsalikomot, majd jól keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és tegyük bele a lazacfiléket. Ízlés szerint barna rizzsel vagy egyéb körettel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük