Lebbencsleves pirított tésztával, vitamindús zöldségekkel és ropogós szalonnával
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Néha jólesik egy meleg, tápláló leves, amiben tényleg nincs semmi más, csak zöldségek, esetleg egy kis tészta.
Ennél laktatóbb húsmentes levest el sem tudnánk képzelni: a lebbencsleves igazi, örök klasszikus, amit mindenki ismer, de az hogy szereti-e, attól függ, hogy csak a menza kínálatában kóstolta, vagy elkészítette ő maga is.
A házilag készült lebbencslevesnek nincs párja, szalonnazsíron pirul a hagyma, erre kerül az erős paprika és a lédús paradicsom, majd a puha, vitamindús zöldségek, végül a sütőben előpirított lebbencstészta. Mennyei fogás, amely tényleg annyira laktató, hogy önmagában is megállja a helyét.
Lebbencsleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 12 dekagramm lebbencstészta
- 60 dekagramm burgonya
- 10 dekagramm szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab erős paprika
- 1 darab tv-paprika
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
- 0.25 darab zellergumó
- 1 közepes darab sárgarépa
- 1 kisebb darab fehérrépa
- 0.5 deciliter olaj
- 2 szál zellerzöld
- 2 teáskanál só
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
200 fokosra felmelegített sütőben egyenletes barnára pirítjuk a lebbencstésztát, majd félretesszük.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Beledobjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott paprikát, hegyes erőset és paradicsomot, meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk-borsozzuk, és 15-20 percig pároljuk-pirítjuk ezt az alapot, hogy jól összeessen.
Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a karikára vágott répákat és a zellerzöldet. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, és amint felforrt, már dobjuk is bele a pirított lebbencstésztát. Ha a tészta megfőtt, kicsit hagyjuk kihűlni, közvetlenül tálalás előtt pedig megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ha ízlett ez a leves, akkor a házi tésztás krumplileves is garantáltan kedvenc lesz.
Fotó: Street Kitchen