
Lebbencsleves pirított tésztával, vitamindús zöldségekkel és ropogós szalonnával

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Tavaszi majonézes krumplisaláta: ropogós bacon teszi izgalmassá

Extrán sajtos rúd: kívül ropogós, belül puha és omlós

Húsvéti nyuszizsemle az ünnepi asztalra: foszlós tészta az alapja

A legjobb tormakrém húsvétra: selymes, és percek alatt kész

Önmagával sűrített zöldborsófőzelék: a fasírt receptjét is mutatjuk
Néha jólesik egy meleg, tápláló leves, amiben tényleg nincs semmi más, csak zöldségek, esetleg egy kis tészta.
Ennél laktatóbb húsmentes levest el sem tudnánk képzelni: a lebbencsleves igazi, örök klasszikus, amit mindenki ismer, de az hogy szereti-e, attól függ, hogy csak a menza kínálatában kóstolta, vagy elkészítette ő maga is.
A házilag készült lebbencslevesnek nincs párja, szalonnazsíron pirul a hagyma, erre kerül az erős paprika és a lédús paradicsom, majd a puha, vitamindús zöldségek, végül a sütőben előpirított lebbencstészta. Mennyei fogás, amely tényleg annyira laktató, hogy önmagában is megállja a helyét.
Lebbencsleves

Hozzávalók 6 adaghoz
- 12 dekagramm lebbencstészta
- 60 dekagramm burgonya
- 10 dekagramm szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab erős paprika
- 1 darab tv-paprika
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
- 0.25 darab zellergumó
- 1 közepes darab sárgarépa
- 1 kisebb darab fehérrépa
- 0.5 deciliter olaj
- 2 szál zellerzöld
- 2 teáskanál só
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
200 fokosra felmelegített sütőben egyenletes barnára pirítjuk a lebbencstésztát, majd félretesszük.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Beledobjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott paprikát, hegyes erőset és paradicsomot, meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk-borsozzuk, és 15-20 percig pároljuk-pirítjuk ezt az alapot, hogy jól összeessen.
Felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a karikára vágott répákat és a zellerzöldet. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, és amint felforrt, már dobjuk is bele a pirított lebbencstésztát. Ha a tészta megfőtt, kicsit hagyjuk kihűlni, közvetlenül tálalás előtt pedig megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ha ízlett ez a leves, akkor a házi tésztás krumplileves is garantáltan kedvenc lesz.
Fotó: Street Kitchen