Pár hozzávalós omlós vajas keksz: rögtön dupla adagot süss
Ha a reggelt kávéval indítod, mindenképp süsd meg mellé ezt az omlós vajas kekszet, tökéletes párost alkotnak.
A különféle aprósütik az év végi időszak nagy kedvencei, hisz mindig jó, ha van otthon valami finomság, amivel megkínálhatod a vendégeket, vagy magaddal vihetsz, ha összejövetelre mész. A klasszikus linzerkarika, a hókifli mellett készíts ujjlenyomatsütit, vagy ahogy még ismerheted, ökörszemet. A mennyei édesség onnan kapta a nevét, hogy hüvelykujjal alakítjuk ki a mélyedést a tészta közepén.
Nem nagy kihívás elkészíteni, sőt, még egyszerűbb a tésztát összeállítani, ha késes mixerre bízod a feladatot. Az alapreceptet variálhatod, feldobhatod a tésztát alkalomhoz illő fűszerekkel, ilyenkor fahéjat, diót, mandulát is keverhetsz bele.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a sót, a kétféle cukrot, adjuk hozzá a tojást és a kis darabokra vágott vajat. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal, sima, rugalmas tésztát kell kapni.
A tésztából formázzunk körülbelül diónyi nagyságú golyókat, és rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyeljünk, hogy legyen közöttük elegendő hely, mert sütés közben tovább nőnek.
A hüvelykujjunkkal készítsünk mélyedéseket a tésztagolyók közepébe. Kanalazzunk egy kevés lekvárt minden mélyedésbe.
Toljuk a tepsit előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon 12-15 percig, vagy amíg a szélek enyhén aranyszínűek nem lesznek. Hagyjuk a sütiket a tepsiben egy rövid ideig, mert melegen könnyen törnek.
Amikor teljesen kihűlnek, szórjuk meg porcukorral.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu