
A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.
Mindig jó, ha rejt valamit a sütisdoboz, bármikor jól jöhet egy-két édes falat, főleg, ha rád tör a nassolhatnék vagy vendégeket vársz. Olyan sütiket, kekszeket érdemes készíteni, amelyek viszonylag sokáig elállnak, és idővel csak finomabbak lesznek, akár a reggeli kávéd mellé is el tudod majszolni őket. Az alábbi válogatásban ilyen aprósütiket gyűjtöttünk össze, biztosan mindenki megtalálja majd a kedvencét.
Fahéjas keksz
Ez a keksz tökéletes kísérő tea és kávé mellé is, de önmagában is megállja a helyét. Fahéjrajongóknak különösen ajánljuk, ugyanis nemcsak a tésztájába, de a külsejére is kerül az illatos fűszerből. A vaj is fontos eleme a keksznek, ettől lesz kívül ropogós, belül viszont nagyon omlós a tésztája. A sütőben cukor karamellizálódik a külsejére, mennyei lesz.

Banános zabkeksz
A banán szaftosabbá és édesebbé teszi a sütik tésztáját, ráadásul szezontól függetlenül bármikor elérhető a boltok polcain. Kekszben is jól működik, amelyhez akár a megbarnult gyümölcsöt is felhasználhatod. A banán mellé zabpehely kerül, így rostdús lesz a nasi, nyugodt szívvel ehetsz belőle 1-2 darabot. A melegítő fűszerek ebből a kekszből sem hiányoznak, azoktól lesz igazán finom.

Mákos-citromos keksz
A mák és a citrom tökéletes párost alkotnak együtt, nemcsak a bejgli töltelékében, de keksz tésztájában is. Ez a nagyon egyszerű vajas keksz alig valamiből készül, a liszt, vaj, cukor mellett csak az ízesítőkre van szükség. A tészta jól bírja a fagyasztást, úgyhogy készíthetsz nagyobb adagot is, a mákot pedig akár dióra vagy mandulára is lecserélheted.

Pufi, citromos süti
Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül ez a pufi süti, kívül ropogós, belül pedig puha a krémsajtnak és a vajnak köszönhetően. Ahogyan sül, picit megrepedezik a külseje, de éppen ettől lesz olyan szép és izgalmas, a porcukros borítás nagyon jól mutat majd rajta. Citromból mindenképp kezeletlen héjút válassz, de akár narancsot is használhatsz helyette.

Dáma csókja
Még az előzőnél is különlegesebb az olasz aprósütemény, a Dáma csókja, amely mogyorós kekszérmékből és csokikrémből áll össze. A kis kekszek nagyon légiesek a mogyorólisztnek és a tojáshabnak köszönhetően, szinte olyanok lesznek, mint a francia macaronok. Olvasztott csoki helyett mogyorókrémmel is összeragaszthatod őket.

Vaníliás karika
Ha már olvasztott csoki, a vaníliás karika sem hiányozhat a sorból. Sokak kedvencét házilag sem nehéz elkészíteni, és sokkal-sokkal finomabb lesz, mint a bolti változat. Magához a tésztához rengeteg vajra van szükség, hogy igazán omlós legyen, bevonónak pedig ét-, tej-, de fehér csokit is használhatsz. A karikák sütésére nagyon figyelj, pillanatok alatt elkészülnek.

Csokis keksz
A csokidarabos keksz igazi klasszikus, amely egy sütisdobozból sem hiányozhat. Ha ezt a receptet készíted el, érdemes rögtön dupla vagy tripla adagot sütni, különben nem éri meg a másnapot a sütemény. Bár sok mindennel lehet ízesíteni – magvakkal vagy kakaóval –, simán, csak csokichipsszel gazdagítva a legfinomabb.

Dupla csokis keksz
Ha csokirajongó vagy, és nem elégszel meg azzal a pár darab csokichipsszel, ami a kekszben rejtőzik, ezt a receptet készítsd el. A süti tésztájába kakaópor és olvasztott csoki is kerül, és ha ez még nem lenne elég, csokidarabok is gazdagítják. Kívül ropogósak, belül krémesek lesznek a kekszek, ha szereted a brownie-t, ezt is imádni fogod.

Skót vajas keksz
A skót vajas keksz, avagy a shortbread rengeteg vajjal készül, ráadásul nagyon jól és könnyen ízesíthető az alap. A mi kedvencünk a narancsos-vörös áfonyás változat, az egyszerre édeskés és fanyar gyümölcsök nagyon jól állnak a tésztának. Az alapja hasonló a linzertésztához, úgyhogy fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, ne olvadjon meg a kezed melegétől, illetve hűtőben pihentesd, csak utána formázd.

Francia sós vajas keksz
Míg a skótoknál a shortbreadnek, addig a franciáknál sable bretonnak hívják a vajas kekszet, de nem csak a nevükben térnek el egymástól a receptek, ugyanis utóbbi sós vajjal készül. A só kiemeli az édes ízeket, különlegessé teszi az összhatást, ha szereted a sós karamellát, ezt a sütit is imádni fogod. A sok vajnak köszönhetően nagyon-nagyon omlós, érdemes kipróbálni.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors