A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.
Mindig jó, ha rejt valamit a sütisdoboz, bármikor jól jöhet egy-két édes falat, főleg, ha rád tör a nassolhatnék vagy vendégeket vársz. Olyan sütiket, kekszeket érdemes készíteni, amelyek viszonylag sokáig elállnak, és idővel csak finomabbak lesznek, akár a reggeli kávéd mellé is el tudod majszolni őket. Az alábbi válogatásban ilyen aprósütiket gyűjtöttünk össze, biztosan mindenki megtalálja majd a kedvencét.
Fahéjas keksz
Ez a keksz tökéletes kísérő tea és kávé mellé is, de önmagában is megállja a helyét. Fahéjrajongóknak különösen ajánljuk, ugyanis nemcsak a tésztájába, de a külsejére is kerül az illatos fűszerből. A vaj is fontos eleme a keksznek, ettől lesz kívül ropogós, belül viszont nagyon omlós a tésztája. A sütőben cukor karamellizálódik a külsejére, mennyei lesz.
Banános zabkeksz
A banán szaftosabbá és édesebbé teszi a sütik tésztáját, ráadásul szezontól függetlenül bármikor elérhető a boltok polcain. Kekszben is jól működik, amelyhez akár a megbarnult gyümölcsöt is felhasználhatod. A banán mellé zabpehely kerül, így rostdús lesz a nasi, nyugodt szívvel ehetsz belőle 1-2 darabot. A melegítő fűszerek ebből a kekszből sem hiányoznak, azoktól lesz igazán finom.
Mákos-citromos keksz
A mák és a citrom tökéletes párost alkotnak együtt, nemcsak a bejgli töltelékében, de keksz tésztájában is. Ez a nagyon egyszerű vajas keksz alig valamiből készül, a liszt, vaj, cukor mellett csak az ízesítőkre van szükség. A tészta jól bírja a fagyasztást, úgyhogy készíthetsz nagyobb adagot is, a mákot pedig akár dióra vagy mandulára is lecserélheted.
Pufi, citromos süti
Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül ez a pufi süti, kívül ropogós, belül pedig puha a krémsajtnak és a vajnak köszönhetően. Ahogyan sül, picit megrepedezik a külseje, de éppen ettől lesz olyan szép és izgalmas, a porcukros borítás nagyon jól mutat majd rajta. Citromból mindenképp kezeletlen héjút válassz, de akár narancsot is használhatsz helyette.
Dáma csókja
Még az előzőnél is különlegesebb az olasz aprósütemény, a Dáma csókja, amely mogyorós kekszérmékből és csokikrémből áll össze. A kis kekszek nagyon légiesek a mogyorólisztnek és a tojáshabnak köszönhetően, szinte olyanok lesznek, mint a francia macaronok. Olvasztott csoki helyett mogyorókrémmel is összeragaszthatod őket.
Vaníliás karika
Ha már olvasztott csoki, a vaníliás karika sem hiányozhat a sorból. Sokak kedvencét házilag sem nehéz elkészíteni, és sokkal-sokkal finomabb lesz, mint a bolti változat. Magához a tésztához rengeteg vajra van szükség, hogy igazán omlós legyen, bevonónak pedig ét-, tej-, de fehér csokit is használhatsz. A karikák sütésére nagyon figyelj, pillanatok alatt elkészülnek.
Csokis keksz
A csokidarabos keksz igazi klasszikus, amely egy sütisdobozból sem hiányozhat. Ha ezt a receptet készíted el, érdemes rögtön dupla vagy tripla adagot sütni, különben nem éri meg a másnapot a sütemény. Bár sok mindennel lehet ízesíteni – magvakkal vagy kakaóval –, simán, csak csokichipsszel gazdagítva a legfinomabb.
Dupla csokis keksz
Ha csokirajongó vagy, és nem elégszel meg azzal a pár darab csokichipsszel, ami a kekszben rejtőzik, ezt a receptet készítsd el. A süti tésztájába kakaópor és olvasztott csoki is kerül, és ha ez még nem lenne elég, csokidarabok is gazdagítják. Kívül ropogósak, belül krémesek lesznek a kekszek, ha szereted a brownie-t, ezt is imádni fogod.
Skót vajas keksz
A skót vajas keksz, avagy a shortbread rengeteg vajjal készül, ráadásul nagyon jól és könnyen ízesíthető az alap. A mi kedvencünk a narancsos-vörös áfonyás változat, az egyszerre édeskés és fanyar gyümölcsök nagyon jól állnak a tésztának. Az alapja hasonló a linzertésztához, úgyhogy fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, ne olvadjon meg a kezed melegétől, illetve hűtőben pihentesd, csak utána formázd.
Francia sós vajas keksz
Míg a skótoknál a shortbreadnek, addig a franciáknál sable bretonnak hívják a vajas kekszet, de nem csak a nevükben térnek el egymástól a receptek, ugyanis utóbbi sós vajjal készül. A só kiemeli az édes ízeket, különlegessé teszi az összhatást, ha szereted a sós karamellát, ezt a sütit is imádni fogod. A sok vajnak köszönhetően nagyon-nagyon omlós, érdemes kipróbálni.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors