A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak

aprósüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.

Mindig jó, ha rejt valamit a sütisdoboz, bármikor jól jöhet egy-két édes falat, főleg, ha rád tör a nassolhatnék vagy vendégeket vársz. Olyan sütiket, kekszeket érdemes készíteni, amelyek viszonylag sokáig elállnak, és idővel csak finomabbak lesznek, akár a reggeli kávéd mellé is el tudod majszolni őket. Az alábbi válogatásban ilyen aprósütiket gyűjtöttünk össze, biztosan mindenki megtalálja majd a kedvencét.

Fahéjas keksz

Ez a keksz tökéletes kísérő tea és kávé mellé is, de önmagában is megállja a helyét. Fahéjrajongóknak különösen ajánljuk, ugyanis nemcsak a tésztájába, de a külsejére is kerül az illatos fűszerből. A vaj is fontos eleme a keksznek, ettől lesz kívül ropogós, belül viszont nagyon omlós a tésztája. A sütőben cukor karamellizálódik a külsejére, mennyei lesz.

40566207 9c9a8bd35ef95f14abaa4d5168a8e5a1 wm

Banános zabkeksz

A banán szaftosabbá és édesebbé teszi a sütik tésztáját, ráadásul szezontól függetlenül bármikor elérhető a boltok polcain. Kekszben is jól működik, amelyhez akár a megbarnult gyümölcsöt is felhasználhatod. A banán mellé zabpehely kerül, így rostdús lesz a nasi, nyugodt szívvel ehetsz belőle 1-2 darabot. A melegítő fűszerek ebből a kekszből sem hiányoznak, azoktól lesz igazán finom.

banánoszabpelyhes

Mákos-citromos keksz

A mák és a citrom tökéletes párost alkotnak együtt, nemcsak a bejgli töltelékében, de keksz tésztájában is. Ez a nagyon egyszerű vajas keksz alig valamiből készül, a liszt, vaj, cukor mellett csak az ízesítőkre van szükség. A tészta jól bírja a fagyasztást, úgyhogy készíthetsz nagyobb adagot is, a mákot pedig akár dióra vagy mandulára is lecserélheted.

mákos

Pufi, citromos süti

Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül ez a pufi süti, kívül ropogós, belül pedig puha a krémsajtnak és a vajnak köszönhetően. Ahogyan sül, picit megrepedezik a külseje, de éppen ettől lesz olyan szép és izgalmas, a porcukros borítás nagyon jól mutat majd rajta. Citromból mindenképp kezeletlen héjút válassz, de akár narancsot is használhatsz helyette.

37475339 f875d1f44a54fc6a21939889ec476b9d wm

Dáma csókja

Még az előzőnél is különlegesebb az olasz aprósütemény, a Dáma csókja, amely mogyorós kekszérmékből és csokikrémből áll össze. A kis kekszek nagyon légiesek a mogyorólisztnek és a tojáshabnak köszönhetően, szinte olyanok lesznek, mint a francia macaronok. Olvasztott csoki helyett mogyorókrémmel is összeragaszthatod őket.

csokis

Vaníliás karika

Ha már olvasztott csoki, a vaníliás karika sem hiányozhat a sorból. Sokak kedvencét házilag sem nehéz elkészíteni, és sokkal-sokkal finomabb lesz, mint a bolti változat. Magához a tésztához rengeteg vajra van szükség, hogy igazán omlós legyen, bevonónak pedig ét-, tej-, de fehér csokit is használhatsz. A karikák sütésére nagyon figyelj, pillanatok alatt elkészülnek.

36075271 2757555 4b5781add277d57c649b089476a1de0a wm

Csokis keksz

A csokidarabos keksz igazi klasszikus, amely egy sütisdobozból sem hiányozhat. Ha ezt a receptet készíted el, érdemes rögtön dupla vagy tripla adagot sütni, különben nem éri meg a másnapot a sütemény. Bár sok mindennel lehet ízesíteni – magvakkal vagy kakaóval –, simán, csak csokichipsszel gazdagítva a legfinomabb. 

csokiskeksz3

Dupla csokis keksz

Ha csokirajongó vagy, és nem elégszel meg azzal a pár darab csokichipsszel, ami a kekszben rejtőzik, ezt a receptet készítsd el. A süti tésztájába kakaópor és olvasztott csoki is kerül, és ha ez még nem lenne elég, csokidarabok is gazdagítják. Kívül ropogósak, belül krémesek lesznek a kekszek, ha szereted a brownie-t, ezt is imádni fogod.

mégcsokisabbkeksz

Skót vajas keksz

A skót vajas keksz, avagy a shortbread rengeteg vajjal készül, ráadásul nagyon jól és könnyen ízesíthető az alap. A mi kedvencünk a narancsos-vörös áfonyás változat, az egyszerre édeskés és fanyar gyümölcsök nagyon jól állnak a tésztának. Az alapja hasonló a linzertésztához, úgyhogy fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, ne olvadjon meg a kezed melegétől, illetve hűtőben pihentesd, csak utána formázd.

37807311 2885163 6c9e4e9d0ede882624af155e318faac7 wm

Francia sós vajas keksz

Míg a skótoknál a shortbreadnek, addig a franciáknál sable bretonnak hívják a vajas kekszet, de nem csak a nevükben térnek el egymástól a receptek, ugyanis utóbbi sós vajjal készül. A só kiemeli az édes ízeket, különlegessé teszi az összhatást, ha szereted a sós karamellát, ezt a sütit is imádni fogod. A sok vajnak köszönhetően nagyon-nagyon omlós, érdemes kipróbálni.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük