Sűrű, fűszeres sütőtökkrémleves: ropogós lencsés feltéttel készül

3
Nyomtatás
Lencses sutotokkremleves c1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök nemcsak ősszel jön jól, hanem tél közepén is, hiszen lencsével kombinálva tartalmas fogást varázsolhatsz belőle.

Egy tányérral biztos nem elégszel meg ebből a végtelenül selymes és tápláló levesből: az ízhatást melengető fűszerek, kömény és koriander teszik teljessé. Természetesen a sütőtökkrémleves önmagában is megállja a helyét, ha a hideg időkben azonban neked is jólesnek a tartalmasabb ételek, akkor az egészet ropogósra sült lencsével is megkoronázhatod. 

A fehérjedús hüvelyestől annyira gazdag lesz az összhatás, hogy a levest akár főételként is fogyaszthatod – 1-2 szelet roppanós pirítóssal kiegészítve. A lencse sütése elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban mindössze pár perc munkád lesz vele: csak elő kell főznöd, a többit pedig a sütő végzi.

Lencsés sütőtökkrémleves

Lencses sutotokkremleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 1.5 kg sütőtök
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 2 csipet bors
  • 150 g lencse
  • 2 darab babérlevél
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk paprika
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 tk fehérborecet vagy citrom

A tálaláshoz:

  • 1 csokor friss koriander
  • 3 szál zöldhagyma felkarikázva
  • bagett igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be 3-4 órára.

Szűrjük le, és újabb adag enyhén sós vízben, a babérlevéllel főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg, és ha már átfőtt, szűrjük le. Nem kell, hogy teljesen puha legyen. Borítsuk egy nagy konyharuha egyik felére, a másikat hajtsuk a lencsére, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felszívja a nedvességet.

Közben vágjuk félbe a sütőtököt, kanalazzuk ki a magjait, és helyezzük a két felet vágással felfele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 185 fokos sütőben süssük őket puhára 50-55 perc alatt (a sütő alsó rácsán).

A lencsét borítsuk egy másik sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg 1-2 evőkanál olívaolajjal, szórjunk rá 1-1 csipet sót és borsot, majd alaposan forgassuk össze a fűszerekkel.

Amikor a sütőtök sütéséből már csak 25 perc van hátra, tegyük be a lencsét is sülni a sütő középső rácsára. A 25 perc leteltével a lencse kissé barnult és ropogós lesz.

Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényben 2 evőkanál olívaolajat, és 5 percig dinszteljük benne az apróra vágott hagymát. 

Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprikát, a köményt, a fahéjat, és együtt is pirítsuk még 2 percig. Öntsük fel az alaplével, és főzzük 5 percig.

Ha a tök megsült, távolítsuk el a héját, és tegyük a húsát egy turmixgépbe. Öntsük rá a fűszeres levet, adjunk hozzá sót, borsot és borecetet, és néhány perc alatt pürésítsük krémes állagúvá.

A levest porciózzuk tálakba, sült lencsével, friss korianderrel, szeletelt zöldhagymával és pirítóssal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon