Sűrű, fűszeres sütőtökkrémleves: ropogós lencsés feltéttel készül

Lencses sutotokkremleves c1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök nemcsak ősszel jön jól, hanem tél közepén is, hiszen lencsével kombinálva tartalmas fogást varázsolhatsz belőle.

Egy tányérral biztos nem elégszel meg ebből a végtelenül selymes és tápláló levesből: az ízhatást melengető fűszerek, kömény és koriander teszik teljessé. Természetesen a sütőtökkrémleves önmagában is megállja a helyét, ha a hideg időkben azonban neked is jólesnek a tartalmasabb ételek, akkor az egészet ropogósra sült lencsével is megkoronázhatod. 

A fehérjedús hüvelyestől annyira gazdag lesz az összhatás, hogy a levest akár főételként is fogyaszthatod – 1-2 szelet roppanós pirítóssal kiegészítve. A lencse sütése elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban mindössze pár perc munkád lesz vele: csak elő kell főznöd, a többit pedig a sütő végzi.

Lencsés sütőtökkrémleves

Lencses sutotokkremleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 1.5 kg sütőtök
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 2 csipet bors
  • 150 g lencse
  • 2 darab babérlevél
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk paprika
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 tk fehérborecet vagy citrom

A tálaláshoz:

  • 1 csokor friss koriander
  • 3 szál zöldhagyma felkarikázva
  • bagett igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be 3-4 órára.

Szűrjük le, és újabb adag enyhén sós vízben, a babérlevéllel főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg, és ha már átfőtt, szűrjük le. Nem kell, hogy teljesen puha legyen. Borítsuk egy nagy konyharuha egyik felére, a másikat hajtsuk a lencsére, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felszívja a nedvességet.

Közben vágjuk félbe a sütőtököt, kanalazzuk ki a magjait, és helyezzük a két felet vágással felfele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 185 fokos sütőben süssük őket puhára 50-55 perc alatt (a sütő alsó rácsán).

A lencsét borítsuk egy másik sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg 1-2 evőkanál olívaolajjal, szórjunk rá 1-1 csipet sót és borsot, majd alaposan forgassuk össze a fűszerekkel.

Amikor a sütőtök sütéséből már csak 25 perc van hátra, tegyük be a lencsét is sülni a sütő középső rácsára. A 25 perc leteltével a lencse kissé barnult és ropogós lesz.

Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényben 2 evőkanál olívaolajat, és 5 percig dinszteljük benne az apróra vágott hagymát. 

Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprikát, a köményt, a fahéjat, és együtt is pirítsuk még 2 percig. Öntsük fel az alaplével, és főzzük 5 percig.

Ha a tök megsült, távolítsuk el a héját, és tegyük a húsát egy turmixgépbe. Öntsük rá a fűszeres levet, adjunk hozzá sót, borsot és borecetet, és néhány perc alatt pürésítsük krémes állagúvá.

A levest porciózzuk tálakba, sült lencsével, friss korianderrel, szeletelt zöldhagymával és pirítóssal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük