Libamáj zsírjában anyósom receptje alapján - A legfinomabb vendégváró fogás

libamáj zsírjában cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A családban nincs vendégség libamáj nélkül. Igazából akármennyi és akármilyen vendégvárófalatot, ételt és finomságot készítünk, a legnagyobb sikere anyósom libamájának van.

A libamáj már csak az ára miatt is luxuscikk. Ezerféleképpen el lehet készíteni, a nagy kedvenc mégis a klasszikus, a hideg libamáj zsírban. Nagy harc megy érte a családban, aminek az a vége, hogy gyorsan kiesszük a libamájat, szegény zsír meg ott marad magában. 

Ahogy a húsokat általában, a májat végképp érdemes megbízható hentestől vásárolni. Se a túl kicsi, se a túl nagy máj nem jó. A libamájat jól meg kell tisztítani, mert különben keserű lesz, és pont a kellő ideig szabad sütni. A libamájat mindig annyi zsírban süssük, amennyi a máj súlya. 

A hízott libamáj a zsírba, majd kis csatos üvegekbe téve ajándéknak is tökéletes. Ez a libamájrecept anyósomé, nekem ez így tökéletes. Ő a zsírt is maga készíti hozzá. 

Libamáj zsírban

libamáj zsírjában recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm libamáj
  • 500 gramm libaháj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A libahájat felkockázzuk és kisütjük, majd leszűrjük. A libamájról az ereket és egyéb "cafatokat" vágjuk le, majd áztassuk be tejbe, így a felesleges vér távozik belőle. Tegyük bele a leszűrt zsírba, és tegyük bele a vörös- és a fokhagymát.

A tűzhelyen először nagy lángon süssük pár percig, aztán vegyük lejjebb a lángot. Egyszer fordítsuk meg. Figyeljünk, hogy a máj ne maradjon nyers, de ne is keményedjen meg.

Vegyük ki a zsírból, azt szűrjük le, majd a szűrt zsírt ismételten öntsük rá a májra, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük