![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a híres liège-i húsgombóc: édeskés, fűszeres szósz öleli körbe
![liegeihúsgombóc](https://kep.index.hu/1/0/4066/40665/406656/40665677_3103211_7b88583d9f9626cf83ac38759acf4c65_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha kóstoltad már Belgiumban a liège-i húsgombócot, azért készítsd el, hogy reprodukáld, ha pedig még nem próbáltad, azért, hogy egy szuper gasztroélménnyel gazdagodj.
Belgium büszkesége és egyik legnépszerűbb fogása a liège-i húsgombóc, a szaftos húsgolyók sűrű, izgalmas almás, hagymás szószban főnek. Picit édeskés, nagyon fűszeres és mindenekfelett mennyei lesz az összhatás, de nem csak a mártás, a hús is megér egy misét. A húsgombóc mellé sült krumpli dukál, azzal kínáld.
Nem volt egyszerű receptet találni, ugyanis a legtöbb franciául íródott, az átvett fordítások pedig nem tűntek túl hitelesnek. Nagybátyám, aki Belgiumban él, viszont talált egy autentikus, de angol nyelvű receptet, ami úgy tökéletes, ahogy van, a húsgolyó éppen olyan lesz, mintha Liège-ben ültél volna be egy étterembe.
A liège-i húsgombóc titkos összetevője a sirop de Liège, vagyis egy sűrű, fényes almás-körtés szirup, ettől lesz természetesen édes, picit gyümölcsös az összhatás. Bár időigényes, érdemes házilag elkészíteni, itt találsz hozzá egy szuper receptet. Ha pedig nincs rá időd/energiád, cukrozatlan, 100% gyümölcstartalmú almaszirupot használj, ezt bioboltokban szerezheted be.
Liège-i húsgombóc
![liegehusgomboc2](https://kep.index.hu/1/0/4066/40665/406656/40665689_943c79a0d8696e443bd87a09b5d95b9c_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Húsgolyó:
- 500 gramm darált marhahús
- 500 gramm darált sertéshús
- 4 szelet kenyér (fehér)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db tojás
- ízlés szerint só, bors
- liszt (forgatáshoz)
- 2 ek vaj
Szósz:
- 2 ek vaj
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek barna cukor
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek liszt
- 1 ek vörösborecet
- 160 ml almaszirup (recept a leírásban)
- 750 ml alaplé (marha)
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Ha a hagyományos receptet szeretnénk elkészíteni, szükségünk lesz a belga almaszirupra, amelynek igőigényesebb a receptje, érdemes már előre megfőzni. Ehhez itt találunk receptet. Használhatunk bolti, cukrozatlan almaszirupot is.
Készítsük el a húsgolyót. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a petrezselymet aprítsuk össze. A kenyérnek vágjuk le a héját, majd aprítógépben daráljuk morzsásra.
Tegyük egy tálba a kétféle húst, a kenyérmorzsát, a tojásokat, a petrezselymet és a hagymát, sót és borsot. Alaposan keverjük össze a masszát. Készítsünk a diónál picit nagyobb golyókat a masszából, majd forgassuk őket lisztbe.
Forrósítsunk vajat egy serpenyőben. Tegyünk a vajba annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér, pirítsuk meg minden oldalukat. Ha szép barnák, pirultak a húsgolyók, tegyük őket egy tányérra.
Készítsük el a szószt. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Olvasszunk vajat ugyanabban a serpenyőben, amiben a hús is készült. Dobjuk rá a hagymát, addig hagyjuk a tűzön, míg nem karamellizálódik. Ha szép aranybarna a hagyma, szórjuk rá a barna cukrot és a kakukkfüvet, 1 perc után pedig a lisztet. Alaposan keverjük vele össze.
Öntsük rá az almaszirupot, majd az ecetet, keverjük össze. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük fél óráig. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a szószba a körbepirított húsgolyókat, majd addig főzzük őket, míg teljesen át nem főnek, kb. 15-20 percig.
Rögtön, sült krumplival kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!