Így készül a híres liège-i húsgombóc: édeskés, fűszeres szósz öleli körbe

liegeihúsgombóc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kóstoltad már Belgiumban a liège-i húsgombócot, azért készítsd el, hogy reprodukáld, ha pedig még nem próbáltad, azért, hogy egy szuper gasztroélménnyel gazdagodj.

Belgium büszkesége és egyik legnépszerűbb fogása a liège-i húsgombóc, a szaftos húsgolyók sűrű, izgalmas almás, hagymás szószban főnek. Picit édeskés, nagyon fűszeres és mindenekfelett mennyei lesz az összhatás, de nem csak a mártás, a hús is megér egy misét. A húsgombóc mellé sült krumpli dukál, azzal kínáld. 

Nem volt egyszerű receptet találni, ugyanis a legtöbb franciául íródott, az átvett fordítások pedig nem tűntek túl hitelesnek. Nagybátyám, aki Belgiumban él, viszont talált egy autentikus, de angol nyelvű receptet, ami úgy tökéletes, ahogy van, a húsgolyó éppen olyan lesz, mintha Liège-ben ültél volna be egy étterembe.

A liège-i húsgombóc titkos összetevője a sirop de Liège, vagyis egy sűrű, fényes almás-körtés szirup, ettől lesz természetesen édes, picit gyümölcsös az összhatás. Bár időigényes, érdemes házilag elkészíteni, itt találsz hozzá egy szuper receptet. Ha pedig nincs rá időd/energiád, cukrozatlan, 100% gyümölcstartalmú almaszirupot használj, ezt bioboltokban szerezheted be. 

Liège-i húsgombóc

liegehusgomboc2

Hozzávalók 6 adaghoz:

Húsgolyó:

  • 500 gramm darált marhahús
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 4 szelet kenyér (fehér)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • liszt (forgatáshoz)
  • 2 ek vaj

Szósz:

  • 2 ek vaj
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek barna cukor
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek liszt
  • 1 ek vörösborecet
  • 160 ml almaszirup (recept a leírásban)
  • 750 ml alaplé (marha)
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Ha a hagyományos receptet szeretnénk elkészíteni, szükségünk lesz a belga almaszirupra, amelynek igőigényesebb a receptje, érdemes már előre megfőzni. Ehhez itt találunk receptet. Használhatunk bolti, cukrozatlan almaszirupot is.

Készítsük el a húsgolyót. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a petrezselymet aprítsuk össze. A kenyérnek vágjuk le a héját, majd aprítógépben daráljuk morzsásra. 

Tegyük egy tálba a kétféle húst, a kenyérmorzsát, a tojásokat, a petrezselymet és a hagymát, sót és borsot. Alaposan keverjük össze a masszát. Készítsünk a diónál picit nagyobb golyókat a masszából, majd forgassuk őket lisztbe.

Forrósítsunk vajat egy serpenyőben. Tegyünk a vajba annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér, pirítsuk meg minden oldalukat. Ha szép barnák, pirultak a húsgolyók, tegyük őket egy tányérra.

Készítsük el a szószt. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze.

Olvasszunk vajat ugyanabban a serpenyőben, amiben a hús is készült. Dobjuk rá a hagymát, addig hagyjuk a tűzön, míg nem karamellizálódik. Ha szép aranybarna a hagyma, szórjuk rá a barna cukrot és a kakukkfüvet, 1 perc után pedig a lisztet. Alaposan keverjük vele össze. 

Öntsük rá az almaszirupot, majd az ecetet, keverjük össze. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük fél óráig. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a szószba a körbepirított húsgolyókat, majd addig főzzük őket, míg teljesen át nem főnek, kb. 15-20 percig.

Rögtön, sült krumplival kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük