Vajpuha lombardiai csirkemell: gombával és sajttal dúsítva készül

lcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiadós fogás különleges zamatát a Marsala édes bortól kapja, melyet Szicíliában készítenek. A bort az olaszok előszeretettel használják szószok és húsételek készítésénél.

A csirke és a gomba nyerő páros, rengetegféle ízletes fogás készíthető belőlük. Paprikás és tejszínes szószban is jól érvényesül a két alapanyag, de merészebb is lehetsz, ha kipróbálod az olasz konyha egyik kedvelt fogását.

A lombardiai csirke a különleges zamatát a Marsala bortól kapja, de ha épp nincs kéznél, ki is hagyhatod, vagy sherryvel is helyettesítheted. Az elkészült finomságot kínálhatod rizzsel, tésztával vagy párolt zöldségekkel.

Lombardiai csirkemell

lcsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • kevés olaj
  • 3 evőkanál vaj
  • 450 g gomba
  • 2.5 dl alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 1 dl Marsala bor
  • 15 dkg mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét hosszában szeleteljük fel.

A szeleteket mindkét oldalát fűszerezzük sóval és borssal.

A lisztet öntsük tányérba, keverjük bele a fokhagyma-granulátumot, majd a hússzeleteket forgassuk bele.

Magas falú, hőálló serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, majd tegyük a hússzeleteket a serpenyőbe, és mindkét oldalán süssük 3-4 percig. A húst sütés után szedjük tányérra és tegyük félre.

A vajat dobjuk a serpenyőbe és olvasszuk fel, utána a tetszés szerint feldarabolt gombát adjuk hozzá. A gombát pirítsuk 8-10 percig, utána öntsük hozzá az alaplét és a Marsala bort.

A hússzeleteket tegyük vissza a serpenyőbe, és főzzük 8-10 percig, majd szórjuk a tetejére a reszelt sajtot.

A serpenyőt tegyük 180 fokos sütőbe, és 5-8 percig süssük, míg a sajt ráolvad a hús tetejére.

A kész ételt szórjuk meg finomra vágott újhagyma zöldjével, metélőhagymával vagy petrezselyemmel.

Tippek:

- Alaplé helyett víz és házi ételízesítő kocka használható.

- Ha nincs hőálló serpenyőd, akkor tepsibe pakold az ételt, majd told az előmelegített sütőbe. Ez akkor is jó döntés, ha nagyobb mennyiségben készíted a fogást.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük