Gyógyító, isteni finom maceszgombócleves - A zsidó konyha kedvence
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A marha- vagy tyúkhúsleves a hétvégi, főleg a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása. Nemcsak felmelegít és kellemesen laktat, hanem sokak szerint igazi gyógyszer is, főleg felső-légúti betegségeknél vetik be kiegészítő terápiaként.
Gyógyító maceszgombócleves
A csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit: valóban sokaknál hozhat gyors javulást egy tányér gőzölgő leves. Az összetevői, a zöldségek sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak, segítenek feltölteni a télen lemerült készleteket.
Maceszgombóc, mint levesbetét
A húslevesbe a cérnametélten kívül számos levesbetét kerülhet. Az egyik ilyen a maceszgombóc, amely a családban óriási kedvenc, anyósom rendszeresen főzi. Van aki a kisebb, keményebb gombócokra esküszik, van aki a nagyobbakat és puhábbakat szereti. Nekem ez kicsit hasonlít a túrógombóc problematikájára. Én otthon sok kicsit csinálok, de étteremben általában egy nagyot szoktam kapni.
A másik vízválasztó a petrezselyem vagy a gyömbér kérdése, anyósom előbbivel, én utóbbival készítem. Maceszlisztet és maceszt ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni, de a bioboltok kínálatában is megtalálható.
A maceszgombócleves titka
A maceszgombócleves a zsidó konyha egyik ismert étele. Nálunk szinte minden hétvégén kerül az asztalra, de hagyományosan Pészahkor eszik, amikor tilos mindenfajta kovászos étel fogyasztása. A leves marha- vagy tyúkhúsból lesz a legízletesebb. A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe teszik és ebben főzik ki a maceszgombócot. A húsleves receptjét itt találjátok.
Maceszgombócleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál libazsír
- 12 dekagramm maceszliszt
- 2 darab maceszlap
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
A masszából formázzunk gombócokat, majd tegyük a mélyhűtőbe egy napra.
Másnap vegyük elő, és még fagyottan sós vízben vagy a húsleves levében főzzük ki. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, de érdemes egyet szétvágni, hogy biztosan kész van-e.
Fotó: Getty Images