A legcsokoládésabb macesztorta nyolctojásos piskótából

8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Pészach-i ünnepi asztal kihagyhatatlan étele, pontosabban édessége a macesztorta.

A menü lehet bármi, a macesztorta  mindig megtalálható az ünnepi asztalon. Amúgy is imádok sütni, így nem kérdés, hogy a manükészítésből ez a rám hárul. A macesztorta piskótáját azért is nehezebb megcsinálni, mert a Pészach-i vallási előírások szerint kizárólag kovásztalant lehet használni, ráadásul a maceszliszt jóval tömörebb, mint a sima. Így ne várjunk klasszikus, magas piskótát, inkább tömörebb lesz. A maceszliszt nagyon érdekes, kicsit diós ízvilágú, ehhez keverünk darált diót, ami még inkább kiemeli az ízét. A krémmel még bőkezűbben kell bánni mint a hagyományos piskótánál, hogy jól átitassa a rétegeket. 

Piskótatészta nyolc tojásból

Nyolc tojásból? Kérdezte a gyerekek dédnagymamája első alkalommal, amikor feltálaltam a macesztortát. Ági dédi, aki azóta már sajnos nincs köztünk, bizalmatlansággal vegyes kíváncsisággal kóstolta meg, de az első falat után rögtön láttam, hogy meggyőztem. Utána már csak apósomat kellett, aki amúgy minden csokoládés édességért rajong, úgyhogy az nem volt nehéz feladat. 

A receptet Fűszeres Eszter blogjáról néztem, annyi változtatással, hogy sima dióval csináltam és a krémbe a kakaóporon kívül belefőztem egy tábla magas kakaótartalmú étcsokoládét is, amitől a torta gyönyörű sötét színt kapott. Nálunk a Sacher torta is nagy kedvenc, így a csokis rétegek közé baracklekvárt is tettem, amitől még puhább lett a sütemény. Egy szó mint száz, ez a cseppet sem diétás, ámde cukorbomba édesség megkoronázza az ünnepi asztalt. 

Macesztorta

macesztortarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

Tészta

  • 8 evőkanál maceszliszt
  • 8 evőkanál dió (darált)
  • 8 darab tojás (szétválasztva)
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 csipet

Krém

  • 500 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 8 evőkanál dió (darált)
  • 8 evőkanál cukor
  • 0.5 deciliter rum vagy rumaroma
  • opcionális lekvár rétegezni
Recept idők

Elkészítés:

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral. Keverjük hozzá a maceszlisztet és a darált diót. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Egy kis habbal kicsit lazítsuk meg a lisztes masszát, majd fokozatosan, óvatosan forgassuk bele az összeset, vigyázva, ne törjön össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, és oszlassuk el benne egyenletesen a tésztát. Tűpróbáig süssük.

A krémhez keverjük habosra a tojást a cukorral és a dióval, majd keverjük hozzá a kakaót. Kockázzuk bele a csokit, folyamatosan kevergetve főzzük fel, majd öntsük bele a rumot - ez utóbbi el is hagyható. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőszekrénybe egy éjszakára.

Másnap vegyük ki a krémet a hűtőből, és vágjuk 3 részre a tortát. A krémet habverővel verjük habosra. Ettől a térfogata megnő és könnyű állagot kap. Töltsük meg a tésztát úgy, hogy egy réteg lekvár (ízlés szerint, de elhagyható) és egy réteg csokikrém kerüljön egymásra. Ne sajnáljuk a krémet. Az egész tortát is vonjuk be vele. Díszítsük ízlés szerint dió- vagy csokoládédarabokkal.

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon