Könnyű, mégis tartalmas saláta ropogós dióval és sült szalonnával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Melegszik az idő és a nehéz, szaftos, fűszeres étkek helyett jólesik valami könnyedebb, mondjuk egy finom friss saláta. Annak érdekében, hogy tartalmas is legyen a fogás és ne törjön ránk az éhség egy fél órán belül, érdemes egy kicsit felturbózni a salátánkat.

Az alábbi megoldás pont ilyen. Az alapja az ízletes és látványos galambbegysaláta, mely ma már könnyen beszerezhető a piacokon vagy akár a szupermarketekben is. A galambbegy- vagy más néven madársaláta egy remek, telt ízű, harapható salátaféle.

Jól illenek hozzá az olajos magvak, például a dió. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg - figyeljünk oda, nehogy megégjen. Így istenien illatos és roppanós lesz. Még egy ropogós elem kerül a salátába: egy kevés vidám szalonnapörc, ami szintén jól kiegészítője a karakteres galambbegysalátának. Ha nem szeretjük a sült szalonnát, akkor helyettesíthetjük azt egy kevés fekete erdei sonkával, ami nyersen és sütve is illik bele.

Egy kevés finom kora nyári paradicsom frissességet kölcsönöz az összeállításnak, a dús zöldfűszeres öntet pedig felteszi az i-re a pontot. Friss, ropogós kenyérrel kiadós, ízletes fogás.

Galambbegysaláta dióval, szalonnával

madar2.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

öntet

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 evőkanál balzsamecet
  • 1 csipet só és bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék metélőhagyma
  • 1 marék petrezselyem

saláta

  • 300 gramm galambbegysaláta
  • 2 darab paradicsom
  • 50 gramm szalonna
  • 30 gramm dió
Recept idők

Elkészítés:

A salátát megmossuk, megszárítjuk. A paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk.

Az öntethez a fokhagymagerezdeket apróra daraboljuk, majd az ecettel, a sóval és a borssal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, végül pedig a megmosott, lecsöpögtetett és apróra darabolt petrezselymet és a metélőhagymát is. Átkeverjük.

A szalonnát felkockázzuk és lepirítjuk. A diót száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.

A salátán elrendezzük a paradicsomokat. Megszórjuk szalonnával és dióval, meglocsoljuk az öntettel.

Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük