A legkönnyebb házi madártej receptje - egy pillanaton múlhat a tökéletes állag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A madártej a legjobb desszert, a legjobb édesség, a legcsodálatosabb kedélyjavító, a legnagyobb hűtőben lelhető kincs. Melegben azért, mert meleg van, hidegben meg azért, mert mindig imádjuk.

Azok közé az ételek közé tartozik a madártej is, amin a történelem spórolós évtizedei csúnya nyomokat hagytak, egész pontosan liszt és még több liszt formájában. A madártejbe kár lisztet tenni, ha van tojásunk is, vétek és máskülönben szükségtelen is. A liszt nehezít, csomósít, a lényeget, a könnyű állagot veszi el.

Nem beszélve a pudingporokról, amikre szintén semmi szükség nincs, amikor madártejet készítünk, bár másképp teszik, de csakúgy megrontják a dolog igazi lelkét, mint a liszt.

Már a legrégebbi magyar szakácskönyvek szerint sem kell más a madártejhez, mint tej, cukor és tojás. Esetleg még egy kis vanília vagy mazsola, de ez utóbbi már rendkívül megosztó. 

Ne rettenjenek vissza a hosszú, alacsony lángon történő kevergetéstől, az egész csak szórakoztató beszélgetőpartner vagy jó zene függvénye. A monoton mozdulatok pedig nagyon megnyugtatóan tudnak hatni az emberre. Az egyetlen, amire nagyon kell vigyázni, hogy ne menjünk túl azon a bűvös pillanaton, mikor a tej már kissé besűrűsödött, megváltozott az állaga, de még nem rándult össze híg rántottává. 

Szerintem a madártej reggelire a legjobb, ami azért is logikus, mert kell neki egy éjszakányi hűlés a hűtőben.

Madártej

madártej - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 7 darab tojás
  • 1 liter tej
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 darab vaníliarúd
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáihoz keverünk a cukorból 5 evőkanálnyit. A tejet a vaníliával felmelegítjük, ha szeretnénk, ekkor teszünk bele mazsolát is. Amikor felmelegedett a tej, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásokhoz öntjük, majd az egészet vissza a lábosba. A vaníliát kihalásszuk, hosszában felmetsszük és kikaparjuk belőle a magokat. A rudat is visszadobjuk. Nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg kissé be nem sűrűsödik, de semmiképp sem hagyjuk felforrni. Amikor elkezd megváltozni az állaga, levesszük a tűzről és egy nagy üvegtálba öntjük. A mosogatóba nagyon hideg vizet öntünk, és beleállítjuk a tálat, hogy lehűljön. Közben elkészítjük a habgaluskákat. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Vizet forralunk, sózzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjéből egy evőkanállal galuskákat szaggatunk. Két percig főzzük, majd papírtörlőre vagy konyharuhára szedjük őket, és hagyjuk róluk a vizet lecsöpögni. Amikor a madártej lehűlt, beletesszük a galuskákat, és így hűtük be az egészet.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük