A legjobb levendulás keksz: citrommal megbolondítva készítsd
Ha levendulaszezonban a legszívesebben mindent levendulával készítenél, akkor mindenképp próbáld ki ezt a mesésen omlós és aromás kekszet is!
Ez a süti egy igazi nagyi konyhája ihlette finomság. Így ősz-tél átmenetkor pedig kifejezetten aktuális is, hiszen a két fő alapanyaga, a dió és a baracklekvár, ilyenkor a legtöbb konyhában és kamrában fellelhető. Az elkészítését sem mondanánk bonyolultnak, sokkal inkább kifinomultnak.
Ez a citromhéjjal felturbózott pite, a tetejére alkotott rácsokkal, ezután már nemcsak a nagyinak, de neked is a kisujjadban lesz.
Egy közepes tálba öntsük bele a lisztet, a sót, a sütőport, a porcukrot, majd dolgozzuk bele a szobahőmérsékletű margarint és a tojást.
Reszeljük bele a citromok héját is, és facsarjuk bele a citromok levét. Az egészet keverjük alaposan össze.
A kész tésztát osszuk két részre: egy kisebbre és egy nagyobbra.
A kisebbiket lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy a tepsi alját betakarja majd.
Vegyünk elő egy 20x25 cm-es tepsit, tegyünk bele sütőpapírt, majd fektessük bele a kinyújtott tésztalapot.
Alaposan nyomogassuk bele a tésztát, majd kenjük meg vastagon baracklekvárral.
Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez a tojásokat válasszuk szét.
A sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd verjük habosra.
A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd kanalazzuk hozzá a dióval együtt a cukros, tojásos alaphoz.
A kész krémet öntsük rá a lekváros tészta tetejére.
Jöhet a dekorálás:
A félretett, kis darab tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk fel egyenlő hosszú csíkokra, hiszen ebből készül majd a rács a sütemény tetejére.
A csíkra vágott tésztákat sodorjuk rudakká, és helyezzük a süti tetjére úgy, hogy abból egy rácsszerkezet szülessen.
A végén az utolsó, immáron felvert tojással kenjük meg a sütemény tésztacsíkjait.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a sütit. Kb. 15 perc elteltével mérsékeljük a hőfokot 160-170 fokra, és süssük további 30 percig.
Ha már szép aranybarna a rács a sütin, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg kihűl, majd hintsük meg az egészet porcukorral, és már szeletelhetjük is.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu