Fűszeres sütőtökkenyér egyszerűen: dió kerül a puha tésztába

Dios-sutotokkenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtökkenyér a banánkenyér mintájára készül: ugyanolyan szaftos, fűszeres és végtelenül egyszerű.

Az olyan süteményeknek, mint a banánkenyér vagy ez a sütőtökkenyér, kevert tészta az alapjuk, és azért kerül bele a gyümölcs vagy a zöldség, hogy szaftosabb legyen általuk a desszert. A sütőtök ugyanakkor a banánhoz hasonlóan tojáshelyettesítőként is használható, ahogy ebben a sütőtökös muffinban is történt, hiszen szépen összefogja a tésztát.

A sütihez szükséges pürét készen is megvásárolhatod, azonban figyelj arra, hogy ne tartalmazzon fűszereket és hozzáadott cukrot, mert azzal nem a várt végeredményt fogod kapni. Ha pedig otthon készítenéd, akkor 700-800 gramm nyers sütőtökre lesz szükséged, majd kimagozás, sütés és hámozás után mérd ki a kellő mennyiséget. A puha tököt aztán egy villával, krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítsd krémesre. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet.

A megadott mennyiségekhez egy kb. 22x12 cm-es sütőforma szükséges.

Diós sütőtökkenyér

Dios-sutotokkenyer-cc

Hozzávalók 12 szelethez

  • 250 g finomliszt
  • 120 g cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 2 marék dió apróra vágva
  • 400 g sütőtökpüré
  • 100 ml olaj
  • 100 ml növényi ital
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, a sót és az apróra vágott diót. 

Egy másik edényben keverjük össze a sütőtökpürét, olajat, növényi italt, citromlevet és vaníliakivonatot. Öntsük a száraz hozzávalókra, és dolgozzuk csomómentesre.

Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 55-60 percig, vagy amíg a süti szép aranybarnára nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőpapír segítségével emeljük ki a sütőformából, és egy tiszta vágódeszkán vagy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tetszés szerint szórjuk meg porcukorral. Csak ezután szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük