
Majonézes lila káposzta az ünnepi asztalra: tökéletes választás sült mellé

Ha szívesen kipróbálnál valami különlegeset a hagyományos párolt káposzta helyett, akkor teszteld le majonézzel dúsítva.
Ünnepnapokon a párolt káposztának bérelt helye van a lakomaasztalon. Van, aki köménnyel, almával vagy pezsgővel készíti, de a lehetőségek tárháza ennyivel nem ér véget.
A lila káposzta mellett a majonézes hidegsaláták is népszerűek, nagy kedvenc a krumpli-, tojás-, kukorica- vagy Olivér-saláta. A majonézes öntet a lila káposztának is remekül áll, jól behűtve a legfinomabb, ezért a lakoma előtt egy nappal is elkészítheted, hogy másnap a hűtőben legyen ideje összeérni. A majonézes lila káposzta remek kísérője az ünnepi sülteknek, rántott húsnak vagy fasírtnak.
Majonézes lila káposzta

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej lila káposzta
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál ecet
- 3 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A megtisztított lila káposztát vékonyan szeleteljük fel (vagy reszeljük le), majd kevés olajon dinszteljük, közben sóval, borssal, cukorral és ecettel ízesítsük.
A káposztát közepes láng felett dinszteljük addig, míg a kieresztett folyadék elpárolog alóla, a káposzta szépen összeesik. Dinsztelés közben érdemes a káposztát kóstolni, ha szükséges, fűszerezzük ízlésnek megfelelően.
A káposztát tegyük át egy tálba, és keverjük össze a majonézzel és a tejföllel (itt is érdemes kóstolni, és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően, növelve a tejföl vagy majonéz mennyiségét). A salátát fedjük le és tálalásig tartsuk hűtőben.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!