Puha narancsos-mákos kuglóf – Elegáns édesség kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ünnepeknek ugyan vége, de az évszaknak még nem, süss elegáns süteményt téli köntösbe bújtatva.
A kuglóf az egyik kedvenc süteményem, mert az asztalon elegánsan mutat, az elkészítése pedig nagyon egyszerű, olyasmi keverem-kavarom tészta, mint a muffin. Az alaptésztát az ízlésed és az alkalom szerint variálhatod, készítheted jó csokisan, de keverhetsz bele gyümölcsöt is, például almát.
Ha a karácsonyra visszaemlékezve elkap az ünnepi hangulat, elevenítsd fel egy mákos sütivel, amelyhez a citrusfélék is illenek, narancs vagy citrom. Ha szintén gyümölcsös-mákos süteményre vágysz, és még egyszerűbb receptet keresel, akkor ez a bögrés mákos lesz a megoldás.
Ha citrusos süteményt készítesz, amelybe a gyümölcs héját is felhasználod, mindig kezeletlent vegyél. Ebbe a kuglófba a narancs héja és leve is belekerül, nem lesz tolakodó, csak illatos és puha lesz tőle a sütemény.
Mákos-narancsos kuglóf
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 80 gramm mák (darált)
- 2 darab tojás
- 170 gramm cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 100 milliliter olaj
- 2 evőkanál joghurt (natúr)
- 1 darab bionarancs leve és héja
- 100 milliliter tej
- a kenéshez vaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a mákot. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, és közben lassan öntsük hozzá az olajat, tegyük bele a natúr joghurtot, reszeljük bele a narancshéjat, facsarjuk bele a levét, öntsük hozzá a tejet. A végén keverjük csomómentesre a lisztes keverékkel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kuglófformát vajazzunk ki, öntsük bele a masszát, és süssük 45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra.
Fotó: Getty Images