Gazdag mákos pite porhanyós tésztával: az utolsó morzsája is elfogy

Makos-pite-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mesésen porhanyós mákos pite, amelyet rengeteg töltelék gazdagít: ilyen a klasszikus magyar sütemény.

A mákos desszertek nem csak az ünnepi időszakban esnek jól, ráadásul a legtöbbjük szuperül illik bármilyen alkalomhoz. Egy jó mákos tortát, rétest vagy babkát bármikor meg tudok enni, és nincs ez másként a pitével sem. Ennek a receptjét hoztam most el.

Mivel egy ideje nem használok állati eredetű összetevőket a konyhában, átdolgoztam a jól bevált receptemet: a tejet zabitalra, a tojást lenmagra, a tejfölt pedig vegán krémre cseréltem.

Mivel azonban ez egy hagyományos desszert, a hozzávalólistában a klasszikus receptben szereplő alapanyagokat is feltüntettem: így tetszés szerint eldöntheted, hogy melyik elkészítési módot választod. Arról pedig biztosíthatlak: ízben és állagban semmi különbség nincsen a két változat között.

A megadott alapanyag-mennyiségek egy kb. 20x30 cm-es tepsihez elegendők.

Mákos pite

Makos-pite

Hozzávalók 24 szelethez

A mákos töltelékhez:

  • 250 ml zabital (vagy tej)
  • 50 g margarin
  • 200 g darált mák
  • 100 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 0.5 csomag sütőpor (5-6 g)
  • 3 ek citromlé (kb. fél citrom)

A tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor + 1 ek. a szóráshoz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor (5-6 g)
  • 1 csipet
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 200 g hideg margarin
  • 1 ek őrölt lenmag (vagy 1 tojás)
  • 2 ek vegán tejföl (vagy tejföl)
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez öntsük a zabitalt (vagy tejet) és a margarint egy közepes lábosba, és melegítsük addig, amíg a margarin elolvad. 

Közben egy tálban keverjük össze a töltelék száraz hozzávalóit, majd ha a zabital felmelegedett, keverjük hozzá. Facsarjuk bele a citromlevet, és tegyük félre langyosra hűlni.

Közben készítsük el a tojáspótlót: egy evőkanál őrölt lenmaghoz keverjünk 3 evőkanál forró vizet, és tegyük félre 10 percre. Ezalatt tojásfehérje-állagúvá sűrűsödik, és 1 db tojást helyettesít a tésztában. Ha a pitét a hagyományos, tojásos recept szerint készítjük, akkor ezt a lépést hagyjuk ki.

Keverjük a liszthez a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót és a citromhéjat, majd kockázzuk bele a margarint. 

Morzsoljuk szét, majd adjuk hozzá a vegán tejfölt (vagy tejfölt), az időközben elkészült lentojást (vagy tyúktojást), és gyúrjunk a masszából sima felszínű, ruganyos gombócot. Osszuk két részre, és lisztezett felületen nyújtsunk belőlük akkora lapokat, amelyek beleférnek a tepsinkbe.

Helyezzük az egyik lapot a tepsibe, majd kanalazzuk rá a tölteléket, és egy kanállal óvatosan egyengessük el a felszínét. Helyezzük rá a másik lapot is, finoman nyomkodjuk rá a mákra, hogy ne maradjanak alatta levegőbuborékok, majd egy villával szurkáljuk végig.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. Kihűlés után szórjuk meg porcukorral, és szeleteljük fel.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük