
Gazdag mákos pite porhanyós tésztával: az utolsó morzsája is elfogy

Mesésen porhanyós mákos pite, amelyet rengeteg töltelék gazdagít: ilyen a klasszikus magyar sütemény.
A mákos desszertek nem csak az ünnepi időszakban esnek jól, ráadásul a legtöbbjük szuperül illik bármilyen alkalomhoz. Egy jó mákos tortát, rétest vagy babkát bármikor meg tudok enni, és nincs ez másként a pitével sem. Ennek a receptjét hoztam most el.
Mivel egy ideje nem használok állati eredetű összetevőket a konyhában, átdolgoztam a jól bevált receptemet: a tejet zabitalra, a tojást lenmagra, a tejfölt pedig vegán krémre cseréltem.
Mivel azonban ez egy hagyományos desszert, a hozzávalólistában a klasszikus receptben szereplő alapanyagokat is feltüntettem: így tetszés szerint eldöntheted, hogy melyik elkészítési módot választod. Arról pedig biztosíthatlak: ízben és állagban semmi különbség nincsen a két változat között.
A megadott alapanyag-mennyiségek egy kb. 20x30 cm-es tepsihez elegendők.
Mákos pite

Hozzávalók 24 szelethez
A mákos töltelékhez:
- 250 ml zabital (vagy tej)
- 50 g margarin
- 200 g darált mák
- 100 g liszt
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 db citrom reszelt héja
- 0.5 csomag sütőpor (5-6 g)
- 3 ek citromlé (kb. fél citrom)
A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 100 g porcukor + 1 ek. a szóráshoz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor (5-6 g)
- 1 csipet só
- 0.5 db citrom reszelt héja
- 200 g hideg margarin
- 1 ek őrölt lenmag (vagy 1 tojás)
- 2 ek vegán tejföl (vagy tejföl)
Elkészítés:
A töltelékhez öntsük a zabitalt (vagy tejet) és a margarint egy közepes lábosba, és melegítsük addig, amíg a margarin elolvad.
Közben egy tálban keverjük össze a töltelék száraz hozzávalóit, majd ha a zabital felmelegedett, keverjük hozzá. Facsarjuk bele a citromlevet, és tegyük félre langyosra hűlni.
Közben készítsük el a tojáspótlót: egy evőkanál őrölt lenmaghoz keverjünk 3 evőkanál forró vizet, és tegyük félre 10 percre. Ezalatt tojásfehérje-állagúvá sűrűsödik, és 1 db tojást helyettesít a tésztában. Ha a pitét a hagyományos, tojásos recept szerint készítjük, akkor ezt a lépést hagyjuk ki.
Keverjük a liszthez a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót és a citromhéjat, majd kockázzuk bele a margarint.
Morzsoljuk szét, majd adjuk hozzá a vegán tejfölt (vagy tejfölt), az időközben elkészült lentojást (vagy tyúktojást), és gyúrjunk a masszából sima felszínű, ruganyos gombócot. Osszuk két részre, és lisztezett felületen nyújtsunk belőlük akkora lapokat, amelyek beleférnek a tepsinkbe.
Helyezzük az egyik lapot a tepsibe, majd kanalazzuk rá a tölteléket, és egy kanállal óvatosan egyengessük el a felszínét. Helyezzük rá a másik lapot is, finoman nyomkodjuk rá a mákra, hogy ne maradjanak alatta levegőbuborékok, majd egy villával szurkáljuk végig.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. Kihűlés után szórjuk meg porcukorral, és szeleteljük fel.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!