Isteni mákos rétes egyszerűen: kész réteslapból, percek alatt kész

Makos retes c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos rétes rengeteg tészta-variációval és töltelékkel készülhet: mi most megmutatjuk, hogyan süsd a lehető legmákosabb változatot a legroppanósabb tésztával.

Roppanósra sült réteslap az alapja, és isteni töltelék kerül bele. A réteslapból készült verziónál alapvető szempont, hogy a töltelék tökéletes ízű és állagú legyen, hiszen a süteménynek ez a része a leghangsúlyosabb. 

Éppen ezért fontos, hogy kerüljön bele citromhéj, kevés citromlé és vaníliakivonat is. És mivel ez egy tejmentes összeállítás, laktózérzékenyként és vegánként is bátran elkészítheted, kókuszjoghurt gazdagítja az alapot.

Mákos rétes

Makos retes

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 8 db réteslap
  • 300 g darált mák
  • 5 ek porcukor
  • 120 g kókuszjoghurt (1 doboz)
  • 1 tk friss citromlé
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 0.5 kk fahéj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 100 g vajhelyettesítő, olvasztva
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez keverjük össze a mákot a porcukorral, a kókuszjoghurttal, a citromlével, a citromhéjjal, a vaníliakivonattal, a sóval, a fahéjjal és a zsemlemorzsával. 

Fektessük enyhén nedves konyharuhára az első réteslapot, és alaposan kenjük meg az olvasztott vajhelyettesítővel. Terítsük rá a következő lapot, majd ismételjük meg a folyamatot a harmadik és negyedik lappal is. Az utolsót ne kenjük be, hogy jobban megmaradjon benne a töltelék.

Kanalazzuk a mákos massza felét a lap egyik oldalára, és a konyharuha segítségével hajtsuk szabályos rúd formára, figyelve, hogy a lapok illeszkedése alulra kerüljön. Így nem fog szétnyílni sütés közben.

A fentiekhez hasonlóan készítsük el a második rétest is. 

Helyezzük a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket és az oldalukat a maradék zsiradékkal, és 180 fokon süssük 20 percig, vagy amíg a réteslap aranybarnára pirul.

Vegyük ki a sütőből, szeletelés előtt várjunk 15 percet, és szórjuk meg porcukorral. Vaníliafagyival kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük