Elegáns és nagyon finom a málnás Charlotte-torta: mutatjuk, mire figyelj a készítésénél

mccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tekercsekből álló torta elkészítése első ránézésre nehéznek tűnhet, valójában nagyon egyszerű összedobni, ha a piskótasütés jól megy, akkor könnyű menet lesz.

A puha és krémes desszertet ezerféle változatban készítik el: a hagyományos receptben piskótatekercsek alkotják a tésztát, újabban azonban a babapiskótás verzió is nagyon népszerű.

A piskótatekercses Charlotte-torta szemet gyönyörködtető, na meg rémisztő, hisz kezdő cukrászok számára nehéznek tűnhet a finomság megalkotása. Ez ám a nagy megtévesztés! A sütemény nagyon könnyen összehozható, ha a piskótatekercsek gyártásában rutinos vagy, bátran állj neki. Először is a piskótát süsd meg, majd kend meg a lekvárral, tekerd fel és hagyd, hogy teljesen kihűljön a szeletelés előtt, úgy szépen lehet majd vágni. 

A sütemény készítésének buktatója nem is a tekercs, inkább a krém, amelybe kötelező zselatint is keverni, így a hűtőben, ahogy megdermed, szépen összeérnek az ízek és a textúrája is megfelelő lesz.

Málnás Charlotte-torta

ctct

Hozzávalók 6 személyre:

A piskótatekercshez:

  • 5 darab tojás
  • 90 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 80 gramm finomliszt
  • 50 gramm kukoricakeményítő
  • málnalekvár ízlés szerint

A krémhez:

  • 30 dekagramm túró
  • 30 dekagramm mascarpone
  • 20 dekagramm cukor
  • 2.5 deciliter habtejszín
  • 10 gramm zselatinpor

Díszítés:

  • málna ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját keverjük habosra a sóval, vaníliával és a cukor felével.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukor másik felét.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt.

Az alaposan kikevert tojássárgáját óvatosan forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal és a lisztes keverékkel.

A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 8-15 perc alatt süssük meg a tésztát.

A tésztát még melegen kenjük meg lekvárral, majd tekerjük fel és hagyjuk kihűlni.

Krém:

A túrót a mascarponéval és a cukorral keverjük egybe, utána a habbá vert tejszínt is forgassuk hozzá, végül pedig a zselatinport.

Összeállítás:

Egy tálat (20-25 centiméter átmérőjű) béleljünk ki fóliával.

A kihűlt piskótatekercset vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre és béleljük ki velük a tálat úgy, hogy az oldalára is jusson. A piskótára tegyük rá a krémet, ha maradt a tekercsekből, akkor a krém tetejére is helyezzük rá őket. A süteményt alaposan csomagoljuk be fóliával, majd tegyük a hűtőbe 5-8 órára dermedni.

A desszertet borítsuk tortatartó állványra vagy tálcára, díszítésnek használjunk friss málnát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük