Hófehér mályvacukor házilag: sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nemcsak csokoládékat gyárthatunk otthon, hanem cukorkákat is. Ennek az egyik tökéletes példája ez a mályvacukor. Nagyon könnyen elkészíthető és a gyerekek imádni fogják. Meg persze mi is.
Egy szuper angol blogon találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen lehet otthon mályvacukrot készíteni. Igaz, eddig nem voltam odáig ezért az édességért, de úgy gondoltam, hogy megér egy próbát, és bátran kijelenthetem, hogy abszolút jól döntöttem.
Aki nem kedveli annyira a bolti verziót, az is próbálja ki ezt a receptet, teljesen más lesz a végeredmény. A mályvacukrot tehetjük forrócsokiba, kakaóba, díszítésként sütikre vagy fánkokra, de meg is süthetjük, és persze ehetjük magában is.
Igaz, hogy tömény cukor az egész, de néha talán pont erre van szükségünk. Persze nem kell túlzásba vinni a fogyasztását, azonban időnként segíthet felpörgetni az agyműködést, ha már nagyon fáradtak vagyunk. De vigyázzunk, mert ez a recept függőséget okoz!
Mályvacukor házilag
Hozzávalók 50 adaghoz
- 3 evőkanál ízesítetlen zselatin
- 0.33 bögre hideg víz
- 3 bögre kristálycukor
- 1.5 bögre víz
- 1.5 teáskanál vaníliaaroma
- 0.33 bögre kukoricakeményítő
- 0.33 bögre porcukor
Elkészítés:
1. Áztassuk a zselatint 1/3 bögrényi hideg vízbe, és hagyjuk úgy 10 percig, hogy megduzzadjon.
2. Egy lábasba rakjunk másfél bögre vizet, ebben olvasszuk fel a cukrot folyamatos kevergetés mellett.
3. Adjuk hozzá a megduzzadt zselatint is, és olvasszuk fel benne. Hagyjuk, hogy egyszer felforrjon, de utána vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk főni 15 percig. Közben nem kell kevergetni.
4. Vegyük le a tűzhelyről, öntsük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Keverjük jól össze, amíg egy fehér, sűrű masszát nem kapunk.
5. Olajozzunk ki nagyon vékonyan egy 22x32 centis tepsit, és öntsük bele a masszánkat.
6. Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, ez kb. 2 órát vesz igénybe.
7. Keverjük össze a kukoricakeményítőt és a porcukrot.
8. Vágjuk kockákra az elkészült mályvacukrot, és hempergessük meg őket a porcukros keverékben. Kb. 50 darab lesz belőle, de ez függ a kockák méretétől.
Fotó: Shutterstock