Gyors, tárkonyos lencseleves tejfölösen: fillérekből kész van, és nagyon kiadós
A tárkonyos lencseleves sok zöldséggel és tejfölös habarással fő.
A lencsefőzelék szerény étel, melyet többféle változatban is érdemes kipróbálni. A babérlevél és a fokhagyma remek ízt adnak a hüvelyesnek, de érdemes hagymával, mustárral vagy füstölt hús levében főzve is letesztelni.
A lencsét mossuk meg, majd áztassuk egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi.
Másnap mossuk át a lencsét, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. A lencsét fűszerezzük sóval és borssal, és a babérlevelet is adjuk hozzá. Amikor a lencse megpuhult (körülbelül 40-45 perc), rántsuk be.
A rántáshoz a reszelt fokhagymát kevés olajon pirítsuk 1 percig, majd keverjük hozzá a lisztet. Utána a pirospaprikát is adjuk hozzá, majd öntsünk rá a lencse főzővizéből, és keverjük csomómentesre. Ezután adjuk a lencséhez, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.
A lencsefőzeléket kínáljuk sült virslivel, kolbásszal vagy sült sertéshússal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu