10 isteni túrós desszert, amit muszáj elkészíteni: pohárkrém, pite, kevert süti
A túró a magyar konyha kedvence, amelyet sütés és főzés során is sokoldalúan fel lehet használni.
A nagymamám konyhájában sokszor készült valamilyen túrós sütemény, a túrós táska és a pite volt a specialitása. Mindkét finomságban helyet kapott a mazsola is, mely bátran elhagyható, ha nem szereti valaki a családban. Ha pedig igen, akkor csokival bevonva is érdemes kipróbálni.
A tészta készítése nem nehéz, kezdőknek is sikerülni fog. A lényeg, hogy gyors mozdulatokkal dolgozd össze az alapanyagokat, a vaj pedig hideg legyen. Az elkészült pitét porcukorral meghintve szokás kínálni, ám ha csokirajongó vagy, akkor azzal is bevonhatod. És ha már a nagyi receptje került terítékre, akkor csoki helyett kakaós mázzal próbáld ki.
Tészta:
A liszteket szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, utána a vajat morzsoljuk hozzá. Ezután a tojássárgáját, vaníliás cukrot és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 15-30 percig pihentessük.
Töltelék:
Míg a tészta pihen, foglalkozzunk a töltelékkel. A túrót törjük simára a cukrokkal, majd keverjük hozzá a reszelt citrom héját, mazsolát és a tejfölt.
Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, kenjük ki vajjal, és ha szükségesnek érezzük, kevés lisztet is szórjunk rá.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két egyforma méretű cipóra.
Először az egyik cipót nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd tekerjük sodrófára, és helyezzük a tepsibe, utána a másik cipót is nyújtsuk ki.
A tölteléket simítsuk a tepsibe helyezett tésztára, majd a másik kinyújtott tésztával borítsuk be.
A sütemény tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőtől is függ.)
Az elkészült sütemény tetejét szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu