Puha mandulás búzadaratorta narancsvirágvízzel - Csodálatos keleti desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Varázslatos sütemény, a tésztája magas és puha, ráadásul ezt a kellemes állagot napokig képes megőrizni.
Kávé vagy tea mellé falatozva nincs is finomabb ennél a libanoni tortánál. A piskóta tésztája magas, puha, szép sárgás színét a kurkuma adja, de nem csak emiatt érdemes elkészíteni.
A kevert tésztájú recept nem igényel nagy konyhai tudást - két tálban összekeverjük az alapanyagokat, utána egybeöntjük, majd kivajazott formában készre sütjük. A piskóta tetejére mandulapelyhet szórunk, a tészta édesítéséhez a fáraók kedvenc ízesítőjét, narancsvirágvizet használunk, amit keleti boltokban szerezhetünk be. Falatozhatjuk magában is, de remekül illik hozzá baracklekvár vagy mézzel elkevert sűrű joghurt is.
Mandulás búzadaratorta
Hozzávalók 6 személyre
- 450 gramm búzadara
- 150 gramm finomliszt
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 2 evőkanál sütőpor
- 400 gramm cukor
- 550 milliliter tej
- 2 darab tojás
- 200 gramm vaj
- 1 teáskanál narancsvirágvíz
- 25 gramm mandulapehely
- vaj a forma kenéséhez
- csipet só
Tálalásnál:
- baracklekvár
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
A száraz hozzávalókat nagy tálba öntjük: a búzadarát, lisztet, kurkumát, sütőport egy csipet sóval alaposan összekeverjük.
Egy másik tálba a cukor, tej, tojás (felverve), narancsvirágvíz, olvasztott vaj kerül, amit alapos keverés után hozzáadunk a búzadarás keverékhez.
A választott formánkat kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a keveréket. A tészta tetejét szórjuk meg mandulával, utána mehet is a sütőbe 40-50 percre, a torta tetejének aranyszínűnek kell lennie, használjunk villát vagy hústűt, hogy ellenőrizzük, meg sült-e. (Ha tisztán vesszük ki a süteményből, készen van.)
Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni, tálalásnál kínálhatunk mellé baracklekvárt.
Fotó: Getty Images