Puha mandulás búzadaratorta narancsvirágvízzel - Csodálatos keleti desszert

mandulásbúzadaratortacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Varázslatos sütemény, a tésztája magas és puha, ráadásul ezt a kellemes állagot napokig képes megőrizni.

Kávé vagy tea mellé falatozva nincs is finomabb ennél a libanoni tortánál. A piskóta tésztája magas, puha, szép sárgás színét a kurkuma adja, de nem csak emiatt érdemes elkészíteni.

A kevert tésztájú recept nem igényel nagy konyhai tudást - két tálban összekeverjük az alapanyagokat, utána egybeöntjük, majd kivajazott formában készre sütjük. A piskóta tetejére mandulapelyhet szórunk, a tészta édesítéséhez a fáraók kedvenc ízesítőjét, narancsvirágvizet használunk, amit keleti boltokban szerezhetünk be. Falatozhatjuk magában is, de remekül illik hozzá baracklekvár vagy mézzel elkevert sűrű joghurt is.  

Mandulás búzadaratorta

mandulásbúzadaratortact

Hozzávalók 6 személyre

  • 450 gramm búzadara
  • 150 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 2 evőkanál sütőpor
  • 400 gramm cukor
  • 550 milliliter tej
  • 2 darab tojás
  • 200 gramm vaj
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz
  • 25 gramm mandulapehely
  • vaj a forma kenéséhez
  • csipet só

Tálalásnál:

  • baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

A száraz hozzávalókat nagy tálba öntjük: a búzadarát, lisztet, kurkumát, sütőport egy csipet sóval alaposan összekeverjük.

Egy másik tálba a cukor, tej, tojás (felverve), narancsvirágvíz, olvasztott vaj kerül, amit alapos keverés után hozzáadunk a búzadarás keverékhez.

A választott formánkat kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a keveréket. A tészta tetejét szórjuk meg mandulával, utána mehet is a sütőbe 40-50 percre, a torta tetejének aranyszínűnek kell lennie, használjunk villát vagy hústűt, hogy ellenőrizzük, meg sült-e. (Ha tisztán vesszük ki a süteményből, készen van.)

Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni, tálalásnál kínálhatunk mellé baracklekvárt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük