Mennyei, mandulás olasz sütemény: kandírozott gyümölcsökkel és mézzel készül

panfortedisiena
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akár ünnepre, akár hétköznapra is érdemes elkészíteni ezt a finom, különleges olasz süteményt.

A Panforte di Siena egy isteni olasz desszert, amelynek az eredete - feltehetőleg - egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor még csak a kiváltságos helyzetben élők engedhették meg maguknak ezt a süteményt a drága alapanyagai, főként fűszerei miatt. 

Az a szuper ebben a desszertben, hogy könnyedén alakítható a kamránk függvényében. Készülhet csak mandulából, de dióval és mogyoróval vegyesen is, sőt, pisztácia is mehet bele, illetve a kandírozott gyümölcsök arányát is lehet variálni, akár füge is kerülhet a masszába.

Liszt alig van benne, méz viszont annál több, édesszájúak garantáltan szeretni fogják az alábbi receptet.

Panforte di Siena

panfortedisiena2

Hozzávalók 8 szelethez

  • 150 gramm hámozott mandula
  • 100 gramm dió
  • 50 gramm mogyoró
  • 150 gramm aszalt barack
  • 75 gramm kandírozott citromhéj
  • 75 gramm kandírozott narancshéj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál szegfűszeg
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 150 gramm porcukor
  • 80 gramm méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

A magvakat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd vágjuk durvára a nagy részüket, de maradhat pár szem egészben is. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk apróra, majd keverjük össze a magvakkal, a liszttel és a fűszerekkel. 

A mézet olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük bele a cukrot, addig melegítsük, míg el nem olvad benne. A mézes szirupot öntsük a magvakra és a gyümölcsökre, majd alaposan keverjük vele össze. 

A masszát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 20 centi átmérőjű pite- vagy tortaformába, majd süssük 30 percig.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük