![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, mandulás olasz sütemény: kandírozott gyümölcsökkel és mézzel készül
![panfortedisiena](https://kep.index.hu/1/0/3702/37021/370216/37021649_2826981_9137e23974bb6bf3e837cad2cb611f13_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Akár ünnepre, akár hétköznapra is érdemes elkészíteni ezt a finom, különleges olasz süteményt.
A Panforte di Siena egy isteni olasz desszert, amelynek az eredete - feltehetőleg - egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor még csak a kiváltságos helyzetben élők engedhették meg maguknak ezt a süteményt a drága alapanyagai, főként fűszerei miatt.
Az a szuper ebben a desszertben, hogy könnyedén alakítható a kamránk függvényében. Készülhet csak mandulából, de dióval és mogyoróval vegyesen is, sőt, pisztácia is mehet bele, illetve a kandírozott gyümölcsök arányát is lehet variálni, akár füge is kerülhet a masszába.
Liszt alig van benne, méz viszont annál több, édesszájúak garantáltan szeretni fogják az alábbi receptet.
Panforte di Siena
![panfortedisiena2](https://kep.index.hu/1/0/3702/37021/370216/37021661_becb77598b3e4dfc5bbca0108f932f50_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
- 150 gramm hámozott mandula
- 100 gramm dió
- 50 gramm mogyoró
- 150 gramm aszalt barack
- 75 gramm kandírozott citromhéj
- 75 gramm kandírozott narancshéj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 150 gramm porcukor
- 80 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A magvakat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd vágjuk durvára a nagy részüket, de maradhat pár szem egészben is. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk apróra, majd keverjük össze a magvakkal, a liszttel és a fűszerekkel.
A mézet olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük bele a cukrot, addig melegítsük, míg el nem olvad benne. A mézes szirupot öntsük a magvakra és a gyümölcsökre, majd alaposan keverjük vele össze.
A masszát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 20 centi átmérőjű pite- vagy tortaformába, majd süssük 30 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!