Egyszerű mandulatorta leveles tésztából – Megúszós süti, csak a töltelékkel van munka

mandulatorta3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors sütik készítésénél a leveles tészta jó barát, izgalmas variációkban lehet kipróbálni.

Még régebben láttam, ahogy Jamie Oliver az egyik főzőműsorában egy nagyon mutatós mandulatortát készít, amit legszívesebben azonnal megkóstoltam volna. Mivel a tévé nem varázsdoboz, amely minden kívánságot teljesít, nem maradt más választásom, el kellett készítenem. Nem voltam felkészülve a sütésre, a polcok nem roskadoztak az alapanyagoktól, így rögtönözve, mégis gyorsan megúsztam a dolgot, hála a leveles tésztának.

A leveles tésztával csak annyi dolgod lesz, hogy kör alakúra nyújtod, ha ez nem sikerülne, nagyobb tál vagy tortaforma segítségével is kialakítható a forma. A töltelék elkészítése is egyszerű, a desszertet kedvedre cicomázhatod, de díszítés nélkül is tálalhatod.

A tészta úgy lehet még finomabb, ha liszt helyett cukorral megszórt felületen nyújtod ki, a ropogós torta tetejére pedig vékonyra szelt alma, körte vagy mandulapehely is kerülhet.

Mandulatorta leveles tésztából

mandulatorta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 lap leveles tészta
  • 1 bögre őrölt mandula
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál mascarpone
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a töltelék összeállításával: az őrölt mandulát öntsük tálba, adjuk hozzá a 3 evőkanál porcukrot, keverjük vele össze. Adjuk a keverékhez a tojást, mascarponét és a vaníliakivonatot, keverjük krémes állagúra.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, majd a krémet kanalazzuk a tészta közepére, köralakban terítsük szét rajta. A másik leveles tésztát is nyújtsuk ki ugyanekkorára, majd tekerjük sodrófára és pakoljuk a töltelékes tészta tetejére. Vegyünk elő egy nagy méretű tálat, majd szúrjuk ki kör alakúra a töltött tésztát, mintha pogácsatésztát szaggatnánk (pite- vagy tortaformában is meg lehet sütni).

A tészta tetejét kenjük meg tojással, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára. Tálalásnál szórjuk meg porcukorral a leveles tésztából készült tortát.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük