Krémes mandulás töltelékkel készül a királyok süteménye: a galette des rois leveles tésztából áll

8
Nyomtatás
galette des rois cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Édes és puha mandulás töltelék leveles tésztában, annyira finom, hogy egy sima hétköznapra is érdemes elkészíteni.

A leveles tészta nagyon szerethető alapanyag, és egyáltalán nem gond, ha boltit vásárolsz belőle, mert a munkádat könnyíted csak meg vele. Ha mégis szeretnéd otthon elkészíteni, akkor itt találsz hozzá receptet. Ebből az omlós tésztából nagyon sokféle ételt állíthatsz össze, és nem csak édességet. Csomagolhatsz bele akár húst vagy gyümölcsöt, de készíthetsz belőle reggeli édes vagy sós csigát is. Itt összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy mire tudod használni. 

A galette des rois-t, vagyis a "királyok palacsintáját" eredetileg vízkeresztkor készítik, de nem kell hozzá semmilyen ünnep, hogy ezt az isteni sütit összedobd. A galette des rois-ba a franciák belesütnek egy kis porcelánfigurát, és aki megtalálja, az lesz aznap a király vagy a királynő. Mi most egy babszemmel helyettesítettük, hogy a játékosság megmaradjon.

Ha kalandoznál még a különböző nemzetek konyhájában, akkor a portugál pudingos kosárkát is érdemes kipróbálnod, ami szintén leveles tésztából készül. Ha a mandulás sütik iránt rajongsz, akkor ezt a mandulás kekszet is érdemes felvenni a repertoárodba. A darált mandulát lisztként is használhatod, amelyből gluténmentes édességeket is készíthetsz, például ezt a mandarinos piskótát

Galette des rois

galette des rois recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

Sütemény:

  • 2 darab leveles tészta
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 100 gramm mandula (darált)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 darab tojás
  • 1 darab narancs héja (bio)
  • 2 evőkanál rum
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 szem bab (porcelánfigura helyett)

Kenés:

  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

Szirup:

  • 500 milliliter víz
  • 500 gramm cukor
  • 1 kávéskanál rum
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük habosra a porcukrot és a vajat, majd adjuk hozzá a darált mandulát és kukoricakeményítőt, és keverjük simára. Üssük bele a tojásokat, majd a masszába reszeljük bele a narancshéjat, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a rumot. Dugjuk bele a babszemet, ha szeretnénk egy kis játékosságot vinni bele, ahogy az eredeti francia receptben is történik.

A leveles tésztákból vágjunk ki két egyforma kört. Az egyik lapot fektessük egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába, és kenjük meg a mandulás krémmel úgy, hogy a szélén hagyjunk szabadon egy körülbelül 1 centiméteres sávot. Ezt kenjük meg vízzel, majd fektessük rá a másik tésztalapot. 

A tojássárgáját keverjük el a tejjel, majd a keverék felével kenjük meg a tortát, majd tegyük pihenni 1 órára a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Amikor kivettük, egy éles késsel rajzoljunk mintákat a tortára, és szurkáljuk meg a tetejét villával. Kenjük rá a maradék tojásos keveréket.

Süssük a süteményt 35 percig. 

Amíg a sütemény sül, készítsük el a szirupot. Mérjünk ki ugyanannyi vizet, mint cukrot, öntsük hozzá a rumot, és közepes lángon addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. A sziruppal kenjük meg a megsült torta tetejét. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon