Isteni, portugál pudingos kosárkák: a mutatós finomság leveles tésztából készül

pkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mutatós kosárkák a látszat ellenére meglepően egyszerűen készülnek, muffinforma segítségével gyerekjáték lesz az összeállításuk.

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc vendégváró sütije, a családi vagy baráti beszélgetések kötelező eleme, ez a portugáloknál a pudingos kosárka.

Ha felveszed a világjáró bakancsod és Portugáliába utazol, bármelyik városba is látogass, a Pastéis de Belém-mel biztos, hogy találkozni fogsz. A pudinggal töltött kosárka először Lisszabonban készült, mára az egész országban sütik, Portugália egyik legismertebb édessége, amit kötelező megkóstolni, ha arra sodor a szél.

Hazatérve pedig indulhat az édesség reprodukálása, el kell készítened ezt a finomságot a szeretteidnek is, ők sem maradhatnak ki a jóból. Az alábbi recepttel biztosan Portugáliába repíted őket.

Portugál pudingos kosárka

pkct

Hozzávalók 16 darabhoz

Alap:

  • 30 dekagramm leveles tészta
  • vaj a forma kikenéséhez
  • liszt a nyújtáshoz

Töltelék:

  • 4 deciliter tej
  • 2 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 csipet
  • 4 darab tojássárgája
  • 4 dekagramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki vékonyra, majd a hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel úgy, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert tésztát vágjuk fel 14-16 darabra.

A tésztadarabokat nyújtófa vagy a tenyerünk segítségével nyújtsuk ki úgy, hogy a kivajazott muffinformába lehessen helyezni őket, a tészta szépen tapadjon rá a forma falára.

Krém:

A lisztet keverjük össze 1 deciliter tejjel.

A krémhez a maradék 3 deciliter tejet melegítsük össze a vajjal, sóval és a cukorral együtt, majd mikor elolvadt a cukor, a maradék lisztes tejet is keverjük hozzá, főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Miután a krém kihűlt, keverjük bele a 4 darab tojássárgáját.

A krémet kanalazzuk rá a muffinformába tett tésztára, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 15-30 perc alatt készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük