Egyszerűen készül a mandulás keksz – Csak össze kell gyúrni a hozzávalókat
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Egyszerre roppanós és puha ez a mandulás keksz, amelyből rögtön süss két adaggal, mert úgyis hamar elfogy.
A mandulás süteményeknek bérelt helyük van a szívemben, nagyon szeretem mind az ízüket, mind a textúrájukat. Készíthetsz mandulából kevert piskótát, amelyhez nagyon jól illik a citrom fanyarsága, de kekszet is. Az amaretti, ami az olaszok mandulás macaronja, liszt nélkül készül, belül ragacsos, kívül pedig ropogós.
A kekszek külön előnye, hogyha nem fogynak el azonnal, akkor megfelelően lezárt dobozban tárolva viszonylag sokáig elállnak. Ez a mandulás keksz is ilyen. Érdemes egészen apróra vágott mandulával készíteni, hogy belül is kicsit roppanósabb legyen. Bár az eredeti neve alapján Mexikóban esküvőkre készítették, természetesen te bármilyen alkalomra megsütheted, ráadásul nem is tart soká összeállítani.
Mandulás keksz
Hozzávalók 10 adaghoz
- 225 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál víz
- 270 gramm liszt
- 130 gramm mandula (darabolt)
- 50 gramm porcukor
Elkészítés:
Egy tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a cukrot és a vajat, majd keverjük hozzá a vaníliakivonatot és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet és a mandulát, és jól keverjük össze. Takarjuk le, és tegyük hűtőbe 3 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A tésztából készítsünk kis labdákat, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 15-20 percig. Amikor megsültek, tegyük hűlni egy rácsra. Amikor kihűltek, forgassuk meg őket porcukorban.
Fotó: Getty Images