Puha, édes, marcipános gyümölcskenyér: a húsvéti angol desszert téged is elvarázsol
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ha szereted a gyümölcskenyeret, és igazi marcipánrajongó vagy, mindenképp készítsd el ezt a süteményt, imádni fogod.
Minden nemzetnek megvan a maga klasszikus húsvéti süteménye, míg itthon általában fonott kalácsot és répatortát sütünk, addig az angolok marcipános gyümölcskenyeret tesznek az asztalra.
A szaftos, puha sütemény tele van aszalt gyümölccsel, a sok vajtól pedig nagyon omlós a tésztája. Ha szeretnéd, feldobhatod egy kevés brandyvel is, keverj belőle a masszába 1-2 evőkanállal. Az angol desszert különlegessége, hogy a tetejét marcipán borítja, de a két tésztaréteg közé is kerül a mandulás masszából, amelyet, ha több időd van, házilag is elkészíthetsz.
A süti tetejét 11 marcipángolyó díszíti, ennek szimbolikus jelentősége van: Jézus apostolait jelképezik, de értelemszerűen Júdás kimarad.
Marcipános gyümölcskenyér
Hozzávalók 12 szelethez
- 170 gramm vaj
- 170 gramm barna cukor
- 3 darab tojás
- 170 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 0.25 tk szegfűszeg
- 0.25 tk szerecsendió
- 0.5 tk gyömbér
- 100 gramm mazsola
- 100 gramm aranymazsola
- 150 gramm aszalt vörös áfonya
- 80 gramm kandírozott narancs- és citromhéj
- 2 ek baracklekvár
- 500 gramm marcipánmassza
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, keverjük el benne, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Szórjuk bele a fűszereket is. Adjuk hozzá a kétféle mazsolát és az áfonyát, illetve a kandírozott héjat is.
Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centis tortaformát. Lehet nagyobb is a forma, akkor kicsit vékonyabb lesz a torta, előbb megsül. Öntsük a tészta felét az előkészített formába.
A marcipánt osszuk három részre, az egyik részt nyújtsuk 20 centis körré (vagy akkorára, amekkora a tortaformánk). A marcipánkört tegyük a tészta tetejére, majd öntsük le a maradék tésztával.
Nagyjából 90 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük a 80. perctől. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A baracklekvárt tegyük a mikróba 30 másodpercre, majd kenjük le a torta tetejét. A második rész marcipánt is nyújtsuk körré, tegyük a torta tetejére.
A maradék marcipánból gyúrjunk 11 golyót, majd tegyük a tetején körbe.
Fotó: Getty Images